Според съобщения в социалните и държавните медии в неделя иранската

...
Според съобщения в социалните и държавните медии в неделя иранската
Коментари Харесай

Сблъсъци между полицаи и студенти в Техеран

Според известия в обществените и държавните медии в неделя иранската полиция е влезнала в конфликт със студенти в един от най-престижните университети в страната, заключи Би Би Си.

В известията се споделя, че огромен брой студенти от университета " Шариф " в Техеран са били хванати в капан на паркинга на кампуса.

Видеоклипове в обществените медии наподобява демонстрират студенти, които бягат от силите за сигурност, които стрелят с оръжие по протестиращите.

Антиправителствените митинги избухнаха в Иран през септември след гибелта на жена, арестувана от нравствената полиция .
 Иранският президент осъди конфликтите, само че даде обещание следствие на гибелта на Амини
Иранският президент осъди конфликтите, само че даде обещание следствие на гибелта на Амини

До яростни митинги се стигна откакто арестувана от моралната полиция умря ненадейно

Махса Амини, на 22 години, изпадна в кома часове откакто моралната полиция я арестува за хипотетично нарушаване на разпоредбите за носене на кърпа.

Съобщава се, че служителите на реда са удряли главата на госпожа Амини с палка и са я блъскали в един от колите си. Полицията съобщи, че няма доказателства за малтретиране и че тя е получила " неочаквана сърдечна непълнота ".

Протестите започнаха по време на погребението ѝ и се разпространиха из цялата страна, трансформирайки се в най-тежките безредици, следени в страната от години.

В един от видеозаписите, оповестени в обществените медии, се вижда по какъв начин студенти бягат от силите за сигурност в кампуса на университета " Шариф ". Отдалеч се чуват звуци , наподобяващи изстрели.

На друго силите за сигурност на мотоциклети наподобява стрелят по автомобил, в който се намира пасажерът, снимал видеото.
 19 починали при нахлуване против полицейски сектор в Иран
19 починали при нахлуване против полицейски сектор в Иран

Не е ясно има ли връзка с митингите след гибелта на иранка при арест

Иран Интернешънъл цитира отчети, съгласно които силите за сигурност са нападнали студентски общежития и са стреляли с оръжие по тях . В други отчети се загатва за потребление на сълзотворен газ против протестиращите.

Неделя беше първият образователен ден за доста студенти, които за първи път посещават университета " Шариф ". В отчетите се споделя, че късно вечерта пред основната врата на кампуса са се събрали тълпи, откакто са научили за конфликтите .

Би Би Си не е в положение да ревизира събитията в университета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР