Според проучване около един на всеки осем смъртни случая в

...
Според проучване около един на всеки осем смъртни случая в
Коментари Харесай

Всеки осми смъртен случай в ЕС е свързан с мръсния въздух


Според изследване към един на всеки осем смъртни случая в Европейски Съюз е обвързвана със замърсяването на околната среда, написа БГНЕС.

Повече от 400 000 души в Европейския съюз умират прибързано всяка година вследствие на замърсяване на въздуха. До този извод стига отчет на Европейската организация за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген. Докладът проучва данни за въздействието на околната среда върху здравето и благосъстоянието на европейците. Съответно замърсяването на въздуха остава най-голямата екологична опасност за здравето в Европа.

Агенцията също по този начин дава да се разбере, че обстановката несъмнено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 година броят на жертвите на замърсяване на въздуха към момента е един милион, оповестява АРД.

Но друго замърсяване на околната среда също коства живота на доста хора: Според ЕАОС шумовото замърсяване е на второ място, което води до 12 000 преждевременни смъртни случаи. Ефектите от изменението на климата също играят все по-голяма роля – да вземем за пример посредством горещи талази и наводнения. Хората в градска среда са изключително наранени от последствията от изменението на климата, сподели Катрин Ганцлебен от ЕАОС.

Други фактори, упоменати от организацията, са химични съединения, както и нечиста питейна вода. Ясна разлика сред страните от Източна и Западна Европа също е забележима. В доста страни от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи от фактори на околната среда е доста по-висок, в сравнение с в Западна Европа, осведоми Агенция Франс Прес.

Изследванията се основават на данни на Световната здравна организация (СЗО) за аргументите за гибел и заболявания от 2012 година И обобщението на резултатите сочи, че към 13 % от годишните смъртни случаи в Европейски Съюз – 630 000 прибързано умряли – могат да бъдат отнесени към фактори на околната среда и затова биха могли да бъдат избегнати. Най-честите аргументи за гибел включват рак, сърдечни болести и инсулти.

„ Докато ние в Европа виждаме усъвършенствания в околната среда и Зелената договорка е с явен фокус върху устойчивото бъдеще, отчетът демонстрира, че са нужни дейности за отбрана на най-уязвимите в нашето общество “, сподели изпълнителният шеф на ЕАОС Ханс Бруйнинкс. Бедността постоянно върви ръка за ръка с живота в нечиста околна среда и неприятното здраве.”
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР