Според проучване, направено от британски учени изкуствената светлина осигурява на

...
Според проучване, направено от британски учени изкуствената светлина осигурява на
Коментари Харесай

Гъсениците изчезват заради изкуствената светлина

Според изследване, направено от английски учени изкуствената светлина обезпечава на хищните инсекти незаслужено преимущество при лова на гъсеници, което може да докара до заличаване на популациите на пеперудите и молците, които към този момент страдат от световното изгубване на насекомите.

Когато откривателите залепили подправени глинени гъсеници върху горски листа и пробили дупки в листата, с цел да имитират питателните им привички, макетните зелени ларви изпитали доста по-висока периодичност на нахлуване, когато били изложени на неестествена светлина.

Повишението евентуално се дължи на увеличението на изобилието от светлолюбиви хищници, на по-голямата видимост и на опцията дневните ловци да търсят плячка през нощта.

" Светлината на вашата веранда може да повлияе на живота на насекомите, даже в случай че те не хвърчат към електрическата крушка ", споделя пред Агенция Франс Прес водещият създател Джон Дейч от университета Корнел.

Светлинното замърсяване оказва въздействие върху гъсениците, даже в случай че те не се струпват към ярките крушки по този начин, както го вършат молците или пеперудите, изясни той.

Както разширението на зоната, наранена от изкуствена нощна светлина (ALAN), по този начин и увеличената бляскавост заплашват биоразнообразието на насекомите, предизвиквайки промени в естествените цикли, които ръководят всичко - от размножаването на насекомите до опрашването и навигацията им.

По-ранни проучвания демонстрираха, че светлинното замърсяване усилва уязвимостта от хищници на други типове инсекти, като да вземем за пример възрастните пеперуди, само че новото проучване е първото, което следи въздействието върху ранните стадии от живота им.

Нощното светлинно замърсяване евентуално оказва въздействие върху популациите на гъсениците, настояват създателите.

Гъсениците са значима част от хранителната верига и доста от тях се хранят през нощта, което понижава риска да станат жертва на птица или прилеп.

Според констатациите типът на електрическата крушка също може да играе роля за хищничеството. Енергийно ефикасните LED лампи - изменящи интензивността и насочеността на светлинното замърсяване - могат да употребяват доста по-остра бяла светлина спрямо жълто-оранжевото зарево с ниско налягане на по-старите улични лампи.

Проучването регистрира девет % по-висока степен на грабителство при съществуването на изкуствена светлина - задоволително мощна, с цел да преодолее промени като температурата или лунните етапи.

Но откривателите признават, че манекените на гъсеници могат да дават единствено приблизителна информация за действителните равнища на набези, които могат да бъдат по-ниски заради тактики против хищниците.

През 2019 година учени предизвестиха за " апокалипсис измежду насекомите ", откакто стигнаха до заключението, че съвсем половината от всички типове инсекти в света понижават, а една трета може да изчезне изцяло до края на века.

В доста случаи светлинното замърсяване е значителен фактор за загубата на инсекти./БГНЕС

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР