Според проучване, изготвено за Калифорнийския департамент по храните и земеделието,

...
Според проучване, изготвено за Калифорнийския департамент по храните и земеделието,
Коментари Харесай

Историческата суша в Калифорния доведе до 3 млрд. долара загуби на приходи от реколтата за 2 години

Според изследване, направено за Калифорнийския департамент по храните и земеделието, мощните суши в Калифорния, водещия селскостопански щат на Съединени американски щати, са довели до загуби на доходи от реколтата в размер на минимум 3 милиарда $ през последните две години.

Изследването разкрива, че доставките на повърхностна вода в Централната котловина като цяло са понижени с 43% през 2021 и 2022 година, което принуждава калифорнийските фермери да оставят над 1,3 милиона декара незасадени площи - най-вече незасадени площи напоследък.

Съобщава се, че Централната котловина, в която се отглеждат съвсем една четвърт от всички засадени в Съединени американски щати храни, в това число 40% от плодовете и ядките, е понесла най-тежкия удар до момента, като лозята и зеленчуците са главният източник на загуба на доходи.

" Стратегическото краткосрочно занемареност на земята беше най-често срещаното решение за адаптиране на културите при тази суша ", се споделя в отчета. " При някои култури, като ориз и други полски и зърнени култури, се наблюдаваше интензивно безучастие ", а производството на говеждо месо и мляко беше " по-ниско от предстоящото ".

Около 70% от напояваните земи в басейна на река Колорадо се употребяват за развъждане на фураж за добитъка, а съгласно отчета сушата неизбежно води до повишение на цените на тези култури.

Ситуацията може да се утежни още повече, защото през 2023 година южните аграрни региони на щата, които зависят от водата от намаляващата река Колорадо, евентуално ще станат обект на повече угари, счита Хосе Меделин-Азуара, професор от Калифорнийския университет в Мерсед, началник на разбора, представен от Bloomberg.

Според изследване, оповестено по-рано тази година от Националното списание за климатичните промени, югозападната част на Съединени американски щати е претърпяла най-сухия 22-годишен интервал от най-малко 1200 години. Езерото Мийд се зарежда от река Колорадо, чиито ресурси са натоварени от несъразмерна приложимост даже при естествени метеорологични условия.

Миналата година федералното държавно управление на Съединени американски щати разгласи невиждан дефицит на вода в езерото Мийд и басейна на река Колорадо, като предизвести за понижаване на доставките. Подписаният през 1922 година пакт за река Колорадо урежда ръководството на водите в седем щата - Калифорния, Аризона, Невада, Колорадо, Ню Мексико, Юта и Уайоминг.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР