Според проекта военно-техническа помощ трябва да е „съобразно потребностите на

...
Според проекта военно-техническа помощ трябва да е „съобразно потребностите на
Коментари Харесай

ДБ внесе предложение за военна помощ на Украйна. Заков: Каква работа може да им свърши това, което имаме?

Според плана военно-техническа помощ би трябвало да е „ съгласно потребностите на Украйна и опциите на България “. Предвижда се финансирането да стане за сметка на държавния бюджет и от специфичните фондове на Европейския съюз и НАТО за общо финансиране на поддръжката за Украйна.

„ В подтекста на действителните закани за сигурността в целия район, българският народен интерес би трябвало да се дефинира през участието на страната в Европейския съюз и НАТО и по отношение на връзките ни със съдружниците, забележителна част от които предоставиха директна военна помощ и поддръжка на Украйна “, се споделя в претекстовете към плана, импортиран през днешния ден в деловодството на Народно събрание, след представянето му на съдружен експертен съвет по защита, се показва в информацията.

В него се регистрира, че законните и оправдани през призмата на интернационалното право отбранителни дейности на Украйна могат да бъдат дейно подкрепени посредством даването на съответно въоръжение и съоръжение, което изцяло дава отговор на потенциала и опциите на българския военно-промишлен комплекс и няма да отнеме от стратегическите отбранителни платформи и запаси на Българската войска.

Подчертава се категорично, че отбранителните дейности на Украйна са нейно неотменимо право, което е в цялостно сходство с член 51 от Устава на Организация на обединените нации, като се има поради, че помощта за нападнатия не е интервенция във войната, а е поддръжка за възобновяване на мира.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент сподели, че левицата няма да поддържа сходно решение.

Според военния министър Народното събрание би трябвало да реши дали да се праща военна помощ за Украйна.

„ Това, което имаме, не знам каква работа би могло да свърши в Украйна. Това са извънредно остарели боеприпаси не виждам по какъв начин ще послужат. Към момента не сме разпознали това, което бихме могли да предоставим, няма и решение за сходно нещо, не виждам и опция “, изясни Драгомир Заков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР