Според последното проучване на Oxford Economics, проведено сред 127 предприятия

...
Според последното проучване на Oxford Economics, проведено сред 127 предприятия
Коментари Харесай

Геополитика и финансова криза: Какво притеснява най-много глобалния бизнес?

Според последното изследване на Oxford Economics, извършено измежду 127 предприятия в интервала 6-27 юли тази година, бизнесът вижда геополитическото напрежение като най-голямата опасност за международната стопанска система сега.

Резултатът " удостоверява ", че възприемането на икономическите опасности от страна на бизнеса се е трансформирало доста, декларира Джейми Томпсън, началник на отдела за макросценарии и създател на изследването, пред CNBC и прибавя: " Геополитическото напрежение в този момент е в центъра на главните опасения, както в кратковременен, по този начин и в средносрочен проект ".

Около 36% от интервюираните предприятия смятат геополитическото напрежение за главен риск сега, включително проблемите към Тайван, Южна Корея и връзките сред Русия и НАТО.

За разлика от резултатите в това изследване, друго такова от април открива, че съвсем половината от интервюираните считат за главен риск в близко бъдеще или доста стягане на предлагането на заеми, или пълномащабна финансова рецесия.

Констатациите идват на фона на изострените връзки сред Вашингтон и Пекин, двустранните връзки сред които доближиха най-ниското си равнище от години. Напрежението ескалира, откакто Съединени американски щати смъкнаха хипотетичен китайски балон за наблюдаване, който прелетя над американското въздушно пространство.

Що се отнася до Тайван, Китай упорства, че въпросът е вътрешен и предизвести неведнъж Съединени американски щати, че това е алена линия, която не би трябвало да се пресича. Пекин смята демократично самоуправляващия се остров за част от своята територия.

Миналата седмица обаче администрацията на Байдън разгласи пакет от оръжейни помощи за Тайван, който съгласно Reuters е на стойност до 345 млн. $. Смята се, че този ход евентуално ще разгневи в допълнение Китай.

Междувременно нахлуването на Русия в Украйна обтегна връзките на Кремъл с Организацията на Северноатлантическия контракт. Разширяването на НАТО от дълго време е предмет на разногласия за съветския президент Владимир Путин, който твърди, че присъединението на Киев ще съставлява опасност за националната сигурност на Москва, напомня още CNBC.

Опасенията от инфлацията понижават

Макар че бизнесът продължава да преглежда високата инфлация като " забележителен кратковременен риск ", той наподобява по-уверен, че казусът в последна сметка се смекчава, отбелязва в изследването.

" Очакванията на респондентите за международната инфлация на потребителските цени възлизат на 3,7% през 2024 година, което е с 0,2 процентни пункта под последната ни базова прогноза ", разяснява Томпсън. " Очакванията за инфлацията в средносрочен проект са спаднали доста “.

Проучването също по този начин акцентира намаляването на опасенията по отношение на рисковете, свързани с банковата система, макар че вниманието в тази посока остава нараснало.

В последното изследване към 30% от интервюираните към момента считат, че измежду главните опасности в близко бъдеще са или доста стягане на предлагането на заеми, или пълноценна финансова рецесия.

Някои вложители също по този начин предвиждат, че продължаващият цикъл на повишение на лихвените проценти на Федералния запас на Съединени американски щати може да докара до повече банкрути на районни американски банки. Особено предвид на обстоятелството, че от март насам районни банки като First Republic, Silicon Valley Bank и Signature Bank банкрутираха, откакто бяха дестабилизирани от цикъла на стягане на паричната политика на Фед, в границите на който от март 2022 година насам бяха направени 11 нараствания на лихвените проценти.

Предстоящи опасности

Геополитическите опасности ще продължат да играят значима роля за бизнеса като главен проблем и през идващите пет години. Над 60% от интервюираните ги дефинират като " доста забележителен риск " за международната стопанска система.

" Както беше регистрирано през последното тримесечие, повече от три пети от интервюираните преглеждат геополитическите процеси като доста забележителен риск за международната стопанска система в средносрочен проект ", споделя Томпсън. " Засилването на геополитическото напрежение може евентуално да провокира забележителна деглобализация на търговията и финансовата система ".

Деглобализацията е третият най-често представен риск в последното изследване, обсъждан като " доста забележителен " от 23% от интервюираните.

Около 25% считат, че преждевременното понижаване на лихвените проценти е измежду най-големите опасности. Що се отнася до Китай, предприятията виждат " по-малък късмет за напредък, движен от азиатската страна ".

Възвръщането на ролята на Китай като главен фактор за световен стопански напредък е намаляло съвсем на половина през последните три месеца - 10% в последното изследване спрямо 19% през април.

Още повече, че Международният валутен фонд (МВФ) неотдавна отбелязва, че икономическото възобновяване на Китай след края на рецесията губи скорост и се отразява отрицателно на международната стопанска система.

" Продължаващата уязвимост в китайския бранш на недвижимите парцели натежава върху вложенията, задграничното търсене остава едва, а възходящата младежка безработица, която през май 2023 година е 20,8%, демонстрира уязвимост на пазара на труда ", изясняват в своя отчет от МВФ.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР