Според първоначалната оценка на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на

...
Според първоначалната оценка на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на
Коментари Харесай

Европа едвам се измъкна от рецесията в края на 2023 година

Според първичната оценка на Евростат брутният вътрешен артикул (БВП) на 20-те страни от еврозоната е останал в застой през тримесечието от октомври до декември спрямо предходните три месеца.

През предходното тримесечие от юли до септември Брутният вътрешен продукт означи лек спад от 0,1%.

По-широката стопанска система на Европейския съюз, която обгръща 27 държави-членки, също съумя да избегне рецесията, която обичайно се дефинира като две поредни тримесечия на икономическо стесняване.

Данните сочат още , че през цялата 2023 година Брутният вътрешен продукт е отбелязал непретенциозно нарастване от 0.5% както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз.

Икономическото възобновяване на Европа се сблъска с провокации при възвръщането на инерцията след пандемията, възпрепятствано от нарасналата инфлация и бързото повишение на лихвените проценти, целящо да се оправи с нея. Скокът на цените на енергоносителите през 2022 година, провокиран от нахлуването на Русия в Украйна, имаше трайни последствия, като цените на природния газ в Европа остават високи.

Германия, най-голямата стопанска система в Европа, означи стесняване през предходната година за първи път от началото на пандемията. През четвъртото тримесечие немският Брутният вътрешен продукт се намали с 0.3% спрямо предходното тримесечие.

Въпреки провокациите по-добрият от упования напредък в Италия и Испания през последното тримесечие на 2023 година, с агресия от надлежно 0.2% и 0.6%, сякаш способства за опазване на стабилността на европейската стопанска система в края на годината.

Въпреки това Кристоф Вайл, старши икономист в Commerzbank, изрази внимателна вероятност, заявявайки, че актуалните данни “ “. Той отдаде икономическия застой през лятото на забележителното стягане на паричната политика и предвижда продължение на слабата фаза до пролетта.

Вайл означи също, че трайно високата инфлация прави малко евентуално Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали главните лихвени проценти преди лятото. Той допусна, че позитивното влияние на сходни понижения може да се усети едвам през 2025 година

Джак Алън-Рейнолдс, икономист по въпросите на еврозоната в Capital Economics, показа песимистично мнение, като смята, че избягването на техническа криза е въпрос на семантика. Той чака стопанската система на еврозоната да се “изравни ” през първата половина на 2024 година заради продължителните резултати от предходното стягане на паричната политика и по-рестриктивната фискална политика.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР