Според новите правила, изготвени от германското министерството на вътрешните работи,

...
Според новите правила, изготвени от германското министерството на вътрешните работи,
Коментари Харесай

Германия прави получаването на германско гражданство по-лесно

Според новите правила, направени от немското министерството на вътрешните работи, чужденците, живеещи в Германия, към този момент няма да е нужно да се отхвърлят от паспорта си, с цел да получат немско поданство и ще могат да аплайват след 5 години престояване, заяви ДПА.

В съдружното си съглашение държавното управление на канцлера Олаф Шолц се съгласи през 2021 година да вкара „ съвременен закон за поданството “.

Други аспекти на промяната включват облекчение на доказването на притежаване на немски език за избрани групи и отпадането на условието за изпит за поданство за хората над 67-годишна възраст.

Този ход е ориентиран основно към така наречен гастарбайтери, които са пристигнали в страната през 50-те години на предишния век и на които в никакъв случай не са били включвани в езикови или интеграционни курсове, защото се е предполагало, че те ще се върнат в страната си на генезис – най-често Турция.

Понастоящем чужденците би трябвало да живеят в Германия 8 години, преди да могат да аплайват за поданство.

Според проектозакона съкратеният период от 5 години може да бъде и в допълнение понижен, в случай че претендентите са в положение да потвърдят, че са добре интегрирани, да вземем за пример като показват отлични резултати в учебно заведение или на работното място, непринуден труд или изключително положителни езикови умения.

Децата, които са родени в Германия, само че родителите им са с задгранично поданство, към този момент няма да е нужно да избират кое поданство да вземат, когато пораснат.

Промените са част от огромна промяна на немските политики за миграция и интеграция, провеждана от ръководещата тристранна коалиция на Германската социалдемократическа партия, Съюз 90/Зелени и Свободната демократическа партия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР