Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП),

...
Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП),
Коментари Харесай

Европейците очакват Германия да продължи да бъде лидерът в ЕС

Според нов отчет на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), учреден на резултатите от социологическо изследване в 12 държави-членки на Европейски Съюз, европейците гледат на Ангела Меркел като на сплотяваща персона и чакат Германия да продължи да бъде водачът в Съюза.

От друга страна, самите германци са скептични за ролята си в Съюза, съобщаваг от българското посланичество на ЕСВП. Въпреки че страната ни е отвън еврозоната, измежду българите се откроява мощна поддръжка за немско водачество в икономическата сфера и необятно утвърждение на обстоятелството, че ръководителят на Европейската комисия идва от Германия.

В отчета, озаглавен: " Отвъд меркелизма: Какво чакат европейците от Германия след изборите ", създателите Пьотр Бурас и Яна Пулиерин настояват, че политиците в Берлин ще би трябвало да трансформират връзките си с Европейски Съюз, в случай че желаят да запазят положителната известност на страната и доверието в нея, насъбрано през последните две десетилетия. Според тях новото държавно управление ще би трябвало да се оправи с двете най-големи закани за Европейски Съюз през идващите години: нарушаванията, свързани с върховенството на закона в Европейски Съюз, и геополитическата маргинализация на Съюза.

Проучването на ЕСВП открива, че даже след 15-годишното ѝ ръководство отпред на Германия, Ангела Меркел към момента се радва на поддръжката на европейците. При хипотетична обстановка за избор на президент на Европейски Съюз, 41 % от тях биха предпочели да видят в тази роля Ангела Меркел, до момента в който единствено 14 % биха избрали Еманюел Макрон. Европейците се доверяват на Германия за отбраната на ползите им по редица въпроси, в това число икономическата и финансовата политика (36 процента), макар рецензиите към строгата финансовата стратегия на Меркел по време на дълговата рецесия в еврозоната и " schwarze null " ( " черната нула " ) - правилото за уравновесен бюджет без трупане на нов дълг. 35 % от европейците биха се радвали Берлин да поеме водеща роля в отбраната на демокрацията и правата на индивида. На това мнение са даже и респондентите в Унгария (49 процента) и Полша (23 процента).

Данните демонстрират разминаване сред метода, по който европейците виждат Германия, и метода, по който Германия вижда себе си. Само когато става въпрос за отбрана на демокрацията и правата на индивида, повече от една трета от немските респонденти считат, че Берлин може сполучливо да отбрани ползите на Европейски Съюз. Един на всеки петима запитани в Германия декларира, че страната му е неспособна да управлява политиката на Съюза по който и да е от въпросите в изследването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР