Според нов доклад ключова система от океански течения може би

...
Според нов доклад ключова система от океански течения може би
Коментари Харесай

Критична система от течения в Атлантическия океан е пред колапс

Според нов отчет основна система от океански течения може би към този момент е на път да се разпадне, което ще има тревожни последствия за повишението на морското ниво и климата. Това ще докара до фрапантно намаление на температурите в някои райони и до повишение на температурите в други.


В проучването, оповестено от списание Science Advances, се показва, че благодарение на извънредно комплицирани и скъпи компютърни системи учените са намерили нов метод за разкриване на сигнал за ранно предизвестие за колапс на тези течения. И защото планетата се затопля, към този момент има признаци, че тя се движи в тази посока.

Атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация (АМОК), част от която е Гълфстрийм, работи като великански световен конвейер, който води топлата вода от тропиците към далечния северен Атлантик, където тя се охлажда, става по-солена и потъва надълбоко в океана, след което се популяризира на юг.

Теченията придвижват топлота и хранителни субстанции към разнообразни елементи на земното кълбо и играят значима роля за поддържането на релативно мек климат в огромни елементи от Северното полукълбо.

От десетилетия учените сигнализират за стабилността на циркулацията, защото изменението на климата затопля океана и топи ледовете, нарушавайки салдото сред топлота и сол, който дефинира силата на теченията.

Макар че доста учени считат, че АМОК ще се забави вследствие на климатичните промени и даже може да спре, остава голяма неустановеност по кое време и какъв брой бързо може да се случи това. АМОК се следи непрестанно едвам от 2004 година насам.

Учените знаят, че от построяването на картина на предишното благодарение на ледени ядра и океански седименти, АМОК е спряла преди повече от 12 000 години след бързото размразяване на ледниците.

Сега те се пробват да схванат дали това може да се повтори.

Новото проучване е " значим пробив ", споделя Рене ван Вестен, морски и атмосферен откривател от Университета в Утрехт, Нидерландия, и съавтор на проучването.

Учените са употребявали суперкомпютър, с цел да ръководят комплицирани климатични модели в продължение на три месеца, симулирайки последователно увеличение на количеството сладка вода в АМОК - представляващо размразяване на ледове, както и дъждове и речен отток, които могат да разредят солеността на океана и да отслабят теченията.

При бавното увеличение на количеството сладка вода в модела се следи последователно намаляване на АМОК до неочакваното му раздробяване. Това е първият случай, в който сривът е открит благодарение на тези комплицирани модели, което съставлява " неприятна вест за климатичната система и човечеството ", се споделя в отчета.

В изследването обаче не се показват периоди за възможен срив. Необходими са още проучвания, съобщи Ван Вестен пред Си Ен Ен, в това число модели, които имитират и въздействието на климатичните промени, като да вземем за пример възходящите равнища на замърсяване на планетата, което не е направено в това проучване.

" Но най-малко можем да кажем, че се движим в посока на сериозната точка при климатичните промени ", добави откривателят.

Последиците от срутва на АМОК могат да бъдат пагубни. Според изследването в някои елементи на Европа температурите могат да се намалят с до 30°C за един век, което ще докара до изцяло друг климат единствено за едно или две десетилетия.

" Никакви реалистични ограничения за акомодация не могат да се оправят с толкоз бързи температурни промени ", пишат създателите на проучването.

От друга страна, в страните от Южното полукълбо може да се следи засилено стопляне, а в Амазония влажните и сухите сезони могат да се преобърнат, което ще докара до съществени разстройства в екосистемата.

Колапсът на АМОК може да докара и до повишаване на морското ниво с към 1 метър, споделя ван Вестен.

Стефан Рамсторф, физичен океанограф от Потсдамския университет в Германия, който не е взел участие в проучването, съобщи, че то е " огромен прогрес в науката за стабилността на АМОК ".

" То удостоверява, че АМОК има повратна точка, оттатък която се унищожава, в случай че Северният Атлантически океан се разреди със сладка вода ", сподели Рамсторф.

Според него предходните изследвания, в които е открита сериозната точка на АМОК, са употребявали доста по-прости модели, което дава вяра на някои учени, че тя може да не бъде открита при по-сложни модели.

Това проучване разрушава очакванията, счита океанографът.

Джоел Хирши, заместник-ръководител на отдела за моделиране на морските системи в Националния океанографски център в Обединеното кралство, съобщи, че проучването е първото, което употребява комплицирани климатични модели, с цел да покаже, че АМОК може да се преобърне от " включен " към " изключен " в отговор на относително дребни количества сладка вода, които навлизат в океана.

Новото изследване способства за възходящия брой доказателства, че АМОК може би се доближава към сериозна точка - и че тя даже може да е близо.

Проучване от 2021 година откри, че АМОК е по-слаба от всеки различен път през последните 1000 години. А в един изключително обезпокоителен и ненапълно спорен отчет, оповестен през юли предходната година, се стигна до заключението, че АМОК може да е на път да се срине вероятно още през 2025 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР