Според него това е първата стъпка за справяне с дефицита

...
Според него това е първата стъпка за справяне с дефицита
Коментари Харесай

Стоев: Всички условия за увеличение на лекарските заплати от страна на държавата са създадени

Според него това е първата стъпка за справяне с недостига на фрагменти
„ Всички условия от страна на страната са основани. До 1 август шефовете на лечебни заведения би трябвало да създадат по този начин, че с цел да получават високото нарастване на клиничните пътеки, ще би трябвало да отговорят на изискванията за минимални съществени хонорари на експертите ”. Това съобщи депутатът от „ Продължаваме Промяната“ Стою Стоев.

Според него това е първата стъпка за справяне с недостига на фрагменти.

„ В момента главните хонорари са извънредно ниски. Проблемът със застаряващите фрагменти и неидващите нови е огромен. Това, да можем да задържим фрагментите в България, е съществена наша политика, с цел да има задоволително като численост положителни експерти. Трябва да има положителни условия на труд, положително заплащане и тласък, с цел да искаш да следваш и работиш у нас. Това са посоки, по които работим интензивно ”, уточни той.

По думите му още с приемането на Бюджет 2022 са стартирали огромна част от промените в опазването на здравето. „ Сега от 1 юни влезе в действие електронизацията в опазването на здравето, която е съществена наша цел. От 1 август огромна част от дейностите ще минат в електронна среда. До края на годината ще има и електронното здравно досие ”, посочи Стоев.

„ Практиката с финансиране на клинични пътеки е порочна и дава опция за операция. Това е един от методите за погрешно консумиране на средства и заради тази причина са насъбрани дефицити. Финансисти и експерти в областта на опазването на здравето би трябвало да кажат по какъв начин това би се трансформирало ”, разяснява още депутатът.

Относно оповестените от Министерството на здравеопазването просрочени отговорности на „ Пирогов ” и назначението на прукрист, Стою Стоев разяснява: „ Това е най-нормалното деяние, което би подхванала страната по отношение на многото наследени отговорности, освен на „ Пирогов ”, а и като цяло на лечебните заведения. В началото на настоящето ръководство задълженията са били към 700 млн. лева и това за последните 12 години е било неглижирано. Те са се нараснали повече от 2 пъти спрямо това, когато идват ГЕРБ на власт. Този проблем въобще не е бил на дневен ред ”.

И добави: „ Сегашното ръководство се е концентрирало върху това да се изсветлят всички отговорности, с цел да може този проблем да се реши ”.

Стоев сподели още, че казусът и в Александровска болница е сходен. „ Има отговорности и би трябвало те да се изсветлят, да е ясно от кое място се натрупват, за какво се случват тези дефицити и съответно от кое място изтичат финансовите средства ”, счита той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР