Според него гневът на артистите е основателен, но определи намерението

...
Според него гневът на артистите е основателен, но определи намерението
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Гневът на артистите е основателен, но седмица без култура би била прострелване в крака



Според него гневът на артистите е състоятелен, само че дефинира желанието им за митинг под формата на " седмица без просвета " като прострелване в крайници, защото театралните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането се получава по отношение на приходите им от аудитория. Когато се разгласи седмица без просвета, хората, от които зависят средствата, ще понижат дотацията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без просвета, уточни някогашният министър.

Коментърът му е мотив отправеното предходната седмица предизвестие на двата синдиката - КНСБ и КТ " Подкрепа ", и съсловните организации в региона на културата, че ще организарат през октомври митинг под формата на една седмица без културни събития в България - без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки,  в случай че не бъдат изпълнени настояванията им бюджетът на Министерството на културата за 2023 година да не се орязва с плануваните 37 милиона лв. , както и да се усили дотацията за културните институти в цялата страна. При приемането на бюджета за 2024 година упорстват 1% от Брутния вътрешен артикул да е за бранш " Култура ", като показаха, че през 2021 година приносът на културните промишлености към Брутният вътрешен продукт е бил 6%, а са получили назад от страната едвам 0.5 %.

Проблемите в културата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, само че той не е главен, разяснява още Найден Тодоров. Според него със в този момент наличните средства може да се сътвори " псевдонормалност " , в случай че те се разпределят по друг метод. Не пожела обаче да разяснява по какъв начин би трябвало да се разпределят, тъй като това е политически въпрос.

" Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората в нея да я схващат и да желаят тя да бъде приложена вярно ".

Начинът на субсидиране на театралните изкуства не се е трансформирал, само че стартираме ли да приказваме за музеи или галерии, става още по-страшно, разяснява той.

За Тодоров огромният проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души и доста дребна част от обществото се интересува от тях.

Заяви, че не му е оказван политически напън по отношение на проблема с Народния спектакъл, а главният фактор там е бил публичното мнение.

" Много хора идват при мен - едните ми споделят: " уволни този ", другите - " уволни другия ". Не съм имал политически напън, само че съм имал напън от ужасно доста хора и в двете направления . Първо отхвърлих да подпиша акт, с който щеше да бъде освободен Александър Морфов, след това отхвърлих да подпиша към този момент напълно противозаконен акт, с който да бъде освободен шефът ".

Според Найден Тодоров министърът на културата не може да заема страна в сходен спор, тъй като точно той е индивидът, който подписва заповедите за освобождение на шефове на театри. Изрази мнение, че театрите би трябвало да се ръководят сами.

" Ако някой си показва, че културните институции в България са отвън нея и в тях се случва нещо затворено, това не е по този начин. В културните институции работят хора, които са част от нашето общество и всичко, което се случва в обществото, се случва и при тях. Аз ги схващам като един смален модел на това общество, в този смисъл тези кавги са нещо, което не е непознато и евентуално няма да е последно ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР