Според мнозина професионални готвачи едно от най-трудните начинания в кулинарията

...
Според мнозина професионални готвачи едно от най-трудните начинания в кулинарията
Коментари Харесай

Няколко важни съвета за готвенето на ориз

Според мнозина професионални готвачи едно от най-трудните инициативи в кулинарията е да се подготви апетитен ориз, който освен това да наподобява и добре на външен тип. Има няколко съвета, които биха могли да са ви от изгода, в случай че вашият ориз все не се получава по този начин, както би ви се желало.

Дългозърнестият ориз е необикновен вид. Зърната му доближават до дължина 6 мм, като не се слепват, в случай че не го преварите или разбърквате прекомерно нападателно. Подходящ е при приготвянето на пилаф.

Среднозърнестият ориз (5-6 мм) остава разграничен при варене, само че се слепва откакто изстине. С него се подготвят вкусно ризото, паеля и някои типове десерти.

Късозърнестият ориз (4-5 мм) е много леплив и податлив да се скашка след сваряване. Причината за това е, че съдържа по-голямо количество нишесте. Доста подобаващ е при приготвянето на японско суши.

 Видове ориз

Всеки обособен тип ориз има ориентировъчно време, за което доближава до цялостна кулинарна обработка. Знайте, че кафявият и целозърнест ориз са най-богати на нутриенти, а времето му за подготвяне е към 45 минути. Кафявият напарен ориз нормално става подготвен за 25 минути, вследствие на което резервира огромна част от минералите и витамините си.

Белият ориз се подготвя за 15 минути, само че е по-беден на минерали и витамини. Напареният бял ориз е подготвен за консумация единствено за 10-15 минути и също не е богат на хранителни субстанции. Белият гладък ориз има висок гликемичен показател, като е лесносмилаем. Приготвя се за 10 минути.

За да приготвите апетитен ориз елементарно и безпроблемно, най-добре е да го накиснете във вода за към половин час. Така той се размеква и се сварява оптимално бързо. Дори скъпите му субстанции остават в него, в случай че преди този момент го накиснем за известно време. Ако ли пък бързате и не може да чакате кисненето на ориза, би трябвало да го измиете добре преди да пристъпите към готвенето му – до момента в който водата не стане бистра.

 Паеля

Оризът няма да се слепва, до момента в който го варите, в случай че във водата прибавите няколко капки зехтин, както и две чаени лъжички лимонен сок. Често срещана неточност е оризът да се поставя да заври дружно с водата – значимо е първо водата да доближи 100 градуса и едвам тогава да се прибави продуктът.

NB: Винаги когато приготвяте ориз, това би трябвало да става на слаб огън!

Ниската температура оказва помощ за по-добрата абсорбация на водата. Принципът е следният: първите 5 минути огънят би трябвало да е мощен, идващите 15 минути – по-слаб и под похлупак, а най-сетне при изключен котлон или фурна се оставя да се доготви за още 15 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР