Според Министерството на външните работи на РС Македония честването на

...
Според Министерството на външните работи на РС Македония честването на
Коментари Харесай

Македонското Външно ще се оплаче в ЕП от Ал. Йорданов и вини България за агресията по границата

Според Министерството на външните работи на районен съд Македония честването на 151 година от рождението на Гоце Делчев Скопие е минало при добър публичен ред и с обезпечена опция на делегации и жители да се поклонят на гроба на войводата в църквата " Св. Спас ".

 

" Все отново, със страдание, установяваме, че радикални единици, представители на организации и политически партии в Българи не престават да показват териториални искания към Република Северна Македония и нарушават достолепието на македонските жители, македонския народ и нашата страна ", се споделя в публикуваното мнение.

Допълват, че с сходство с Конституцията и законите на страната институциите са подхванали всички нужни ограничения, с цел да предотвратят провокации и произшествия, които да застрашат националната сигурност, публичния ред, здравето на жителите и интернационалните връзки на страната.

 

" И макар изразената воля, Република България не направи задоволително старания да попречи на идването на радикални единици на граничния пункт Деве Баир, давайки опция част от тях да се отнесат нападателно, да увредят и проявят принуждение към представителите на гранична полиция на Северна Македония ", се споделя още в формалното мнение на Външно министерство.

 

Оттам са безапелационни, че са работили според протоколите за работа и стандартите на Европейски Съюз за сигурността на границите. Част от лицата са били изведени и предадени на съд.

 

Министерството на външните работи оповестява още, че ще изпрати писмо до Европейския парламент, с цел да го осведоми за неприятното и обидно отношение на българския евродепутат Александър Йорданов в обществените мрежи.

 

Припомняме, в собствен пост във Facebook евродепутатът Александър Йорданов съобщи: " Много дълго ще висите пред портите на Европа. Ще клечите пред тях, до момента в който не ви уврат кратуните за историческата истина, че сте срамни наследници на почтени македонски българи. Че сте се отродили от своя народ български. Ще има дълго да чакате за европейско участие, най-малко до момента в който не схванете, че сте сърбоманска сган ".

 

Македонското външно отхвърля и да е договаряно общо честване на Гоце Делчев с България. Това е била една от дилемите на общата комисия за исторически и просветителни въпроси, само че до този миг тя не е изготвила рекомендация за общо честване на Гоце Делчев.

 

Вчера обаче вътрешният министър на България Иван Демерджиев съобщи, че точно министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски е отказал на българския вицепремиер и шеф на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев да поднесат дружно цветя пред гроба на Гоце Делчев. 

 

" Очакваме управляващите в Република България да подхващат всички нужни дейности за деескалацията на напрежението като осъдят обществено дейностите, които не способстват за водене на градивен и доброжелателен разговор ", се споделя в известието на македонското Външно.

 

" Отношенията сред нашите два народа не допускат сходни драконовски ограничения, на каквито сме очевидци. Всъщност сигурността би трябвало да се лимитира от нещо значимо и то е всички, които желаят да дойдат, да могат да почетат Гоце Делчев “, разяснява от своя страна вътрешният министър Иван Демерджиев след поклонението, във връзка на жестоките ограничения за сигурност и рестриктивните мерки, които затрудниха българите, искащи да посетят паметта на Гоце, да го сторят. Демерджиев изрази страдание, че редица български жители са били възпрепятствани.

„ Взаимното почитание, каквото ние заявяваме към народа на Северна Македония и каквото получих увещание от министър Спасовски, че ще получим, допуска тъкмо това – да се даде опция всички да дойдат и да се поклонят пред паметта на апостола ".

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР