Според мен процесът с искането на оставката на главния прокурор

...
Според мен процесът с искането на оставката на главния прокурор
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Искането на оставката на главния прокурор беше задействано политически

Според мен процесът с настояването на оставката на основния прокурор беше задействано политически.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 327
Това съобщи в предаването „ 120 минути “ по БТВ някогашният правосъден министър и парламентарен арбитър проф.. По думите му в този момент това можело да стане, тъй като ситуацията се трансформирала. Той нямал обстоятелства, само че не можело да не се забележи, че настояването е тъй като Гешев оронвал престижа на правосъдната власт, а такива случаи имало и преди. Това показвало, че ситуацията въздейства.

„ Политическата и правосъдната власт са обособени. За правосъдната власт е належащо да е подвластна, само че да се твърди, че сред двете няма взаимоотношение и въздействие ще е подвеждащо. Тези въпроси обаче би трябвало да идват по законен метод “, съобщи Стоилов. Той уточни, че в случай че Гешев бъде отхвърлен и обстановката влезе в Конституционен съд, съдът няма период за изговаряне.  

„ Понятието правосъдна промяна за мен към този момент изчерпано от наличие от множеството хора, които го използват, тъй като не слушам кои са главните цели на тази промяна. А те са: правдивост, навреме и налично правораздаване. И по какъв начин с всяка една смяна било то в Конституционен съд или закона се доближаваме до тази цел “, безапелационен бе Стоилов.

„ Новопокръстени политици, които се причисляват към този развой споделят, че ще трансформират Конституцията. Тя е променяна три или четири пъти “, даде да се разбере конституционният арбитър. „ Това което се декларира сега, не е нищо по-различно от това, което е правено в предените към 15 години, а резултатите не са безапелационни. Предупреждавам, че конституционните промени не могат да се трансфорат в предлог да бъдат изтласкани значимите въпроси “, съобщи той.

„ Сега се предлага, хората и партиите, които имат принос за настоящето положение на правосъдната власт, те да бъдат нейните реконструктури. Нека се решат настоящите проблеми, да се образува държавно управление “, акцентира Стоилов. „ Образно казано бяха изсипани два коша с мръсно долни дрехи. Единият е магистратурата другия политиката. Прането би трябвало да стартира по едно и също време “, разяснява той обстановката към. 

„ След като беше ясно, че двете водещи обединения нямат основни другия, то едната, която претендираше, че може да бъде морално по-приемлива, най-малко в лицето на нейните ръководители, изгубиха това предимство. Сега ГЕРБ са в по-добра преговорна позиция или в избора на вид, защото евентуално ще се слагат и въпроси за реорганизация. За мен проблемите се усилват и хората схващат механизма, по който се прави политиката “, акцентира Стоилов.

По думите му в случай че има държавно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, то ще бъде на политическото оцеляване и външното пригаждане. „ Трудно Гешев ще остане на своя пост, тръгнали си процеси по тази причина някои политици са толкоз чувствителни. Разчитаха на, това че в случай че си отиде основния прокурор те ще останат. Въпросът е доста по-сериозна, нуждаем се от излекуване на политиката, а не гонене “, сподели Стоилов.

„ Трябва да се търсят съответните резултати, тъй като Конституцията е една от дребното опори в България, с цел да бъде пипана и да си играят партии, които направиха карира с нея да си подават топката с други, които също моделираха част от прокуратурата и правосъдната власт и всички те да бъда конституционни реформатори още повече пък за Велико национално заседание “, приключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР