Според легендата етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато

...
Според легендата етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато
Коментари Харесай

Защо се пристрастяваме към кофеина

Според легендата етиопски пастири първи забелязали резултата на кофеина, когато техните кози почнали да стават по-скокливи от нормално и да "танцуват ", откакто са яли кафени зърна.

Най-силно съсредоточени на кофеин са, както и допускате - кафето, чаените листа и какаото, както колата и енергийните питиета. Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности.

Но за какво е по този начин, отговор на този въпрос се търси в новото видео от канала "Защо " във Vbox7.

Кофеинът е стимулант, който работи на централната нервна система и честата приложимост води до лека взаимозависимост. 24 часа след прекъсване на потреблението му се появяват признаците на кофеинова абстиненция като: отмалялост, главоболие, липса на страсти, безпокойствие, паника, нервност и други

ИЗКУСТВО В ЧАША ИЛИ ПРОСТО КАФЕ - СНИМКИ

Скоро откакто сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се всмуква посредством тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка.

Истината е, че кафето въздейства непосредствено върху мозъка ни и може да управлява качествата и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът стартира да се пробва да поддържа баланс под прилива и въздействието на кофеина.

Добро утро! Изпийте си кафето, то дава обещание по-дълъг живот

Изчакайте с кафето най-малко до 10 ч., ще ви подейства по-добре

Пловдивчани сътвориха първата биочашка за кафе

Структурно, кофеинът има близка аналогия с молекула, която участва естествено в нашия мозък. Тя се назовава аденозин и е толкоз покрай молекулата на кофеина че той може да се "намести " в рецепторите ни за аденозин, като дейно ги блокира и по този метод не усещаме умората.

При хора, които употребяват кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характерности се трансформират с времето. Най-явната смяна е, че мозъчните кафези създават повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа обещано равновесие, когато е бомбардиран непрекъснато с кофеин.



Също по този начин изследвания демонстрират, че мозъкът в отговор също намалява броя на рецепторите за норепинеприн, който е стимулант. Това изяснява за какво постоянните потребители на кафе построяват устойчивост към кофеина с времето. По този метод е нужен от ден на ден и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, с цел да се реализира същият резултат.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР