Според Кодекса за социално осигуряване майчинството се брои за осигурителен

...
Според Кодекса за социално осигуряване майчинството се брои за осигурителен
Коментари Харесай

Не отнемайте платения годишен отпуск през майчинството!

Според Кодекса за обществено обезпечаване майчинството се брои за застрахователен стаж, само че без вноски. В тази връзка работодателите настояват, че то не трябва да се взима поради при пресмятане на размера на полагаемия заплатен годишен отпуск. Трябва ли обаче бизнесът да отнеме правото на майките да употребяват и насъбрания през интервала на майчинството заплатен отпуск и по какъв начин би повлияло това от психическа позиция на родители и деца?

„ Майчинството е интервал на физическо и психическо натоварване за всяка жена, за всяко семейство. Разбира се, това е и време на наслада, задоволство и благополучие. Но никога не се приема като отмора или почивка. Още повече че натовареността е 24-часова, 7 дни в седмицата. Като психолог съм безапелационна, че детето има потребност от това да прекарва допустимо най-вече време със своята майка точно през първите си години. Те са интервал на бързо психическо и физическо развиване. Това е времето, в което детето опознава света и точно майката е тази, която би трябвало да е до него. Поради тази причина от ден на ден модерни майки избират да употребяват и натрупалия се заплатен годишен отпуск по време на майчинството, с цел да прекарат в допълнение време с детето си, преди да се върнат публично на работа - споделя детският психолог Теодора Пампулова.

На 2-годишна възраст детето би трябвало да тръгне и на ясла. Това е и интервал, в който цялото семейство е под стрес, интервал, който изисква акомодация и за двете страни - родители и деца. През този интервал на майката ще се постанова да отсъства постоянно от работа, тъй като детето боледува да вземем за пример. Някои от майките пък би трябвало да прекарват по няколко часа в детските заведения дружно с детето, до момента в който то се приспособява. "

В известна степен съществуването на насъбрания заплатен годишен отпуск по време на майчинството основава чувство за сигурност и успокоение у младите майки, че имат задоволително време, с цел да се грижат за децата си, прибавя Пампулова, която е и координатор на Дружеството на психолозите в Пловдив.

Промяната би принудила и доста фамилии да търсят различни разновидности - неплатен отпуск или болничен, с цел да могат да се грижат за детето си, когато е болно и не може да върви на ясла.

При всички случаи тази, въпреки и дребна смяна, която бизнесът желае да направи, ще накара доста млади двойки да се замислят още по-сериозно дали и по кое време да станат родители, предизвестява Теодора Пампулова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР