Според капитан 1 ранг Васил Данов корабът е бил атакуван

...
Според капитан 1 ранг Васил Данов корабът е бил атакуван
Коментари Харесай

„Руен“ превзет от пирати? Очаква се да искат откуп

Според капитан 1 сан Васил Данов корабът е бил нападнат от рибарски кораб на сомалийци, плавали с ирански байрак

Българският транспортен съд „ Руен “, който през вчерашния ден бе похитен край Йемен, евентуално е станал плячка не на бунтовниците хути, а на сомалийски пирати. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия капитан 1 сан Васил Данов.

„ Прилича ми повече на пиратско нахлуване. Вероятно ще се желае откуп “, добави той.

„ Според английските откриватели сега, в който корабът се отклонява от курса си и се губи връзката с него, наоколо е имало рибарски транспортен съд с ирански байрак, който преди този момент е бил с сомалийски териториални води. Най-вероятно това са сомалийци, плавали с ирански байрак “, изясни спецът. 

Досега те не са се показали какви са, добави той.

„ Корабът е бил без въоръжена защита. През годините месеци стана ясно, че няма НАТО да направи армада от десетина бойни кораба, която циркулираше от единия до другия завършек на Червено море. Чакаше да се събере кортеж от плавателни съдове и го превеждаше през морето. Сега се оправяме единично. Наема се група от трима до петима въоръжени мъже, които са експерти “, съобщи Данов. 

„ Няма спомен да се е случвало да се написа, че макар професионалната защита на даден транспортен съд той е бил високомерен и се желае откуп “, добави той.

„ Сомалийските пирати доближават кораба с лодки с концепцията нещо да излъжат, да питат и се качват с въжета по борда. Когато има петима души с автомати, пиратите се отхвърлят от нахлуване “, посочи специалистът. 

" Стойността на кораба се пресмята от похитителите и те слагат някаква цена. Да кажем 10 млн. $. Водят се пазарлъци да се понижи ", сподели още той.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР