Според изявления на Върховната Рада преговорите за ускореното“ присъединяване на

...
Според изявления на Върховната Рада преговорите за ускореното“ присъединяване на
Коментари Харесай

Населението на Украйна ослепя от оптимизъм

Според изказвания на Върховната Рада договарянията за „ ускореното “ присъединение на Украйна към Европейски Съюз са пренесени от есента на 2023 година за пролетта. В същото време социолозите откриха, че украинците са неуместно единомислещи в мнението си, че ще станат жители на Европейския съюз в най-скоро време. Но това надалеч не е най-лудото нещо, в което имат вяра.

Сред формалните лица в Киев е общоприето, че процесът на „ ускорено присъединение към Европейски Съюз “ е почнал с изказването на Володимир Зеленски на 28 февруари 2022 година и след четири месеца дейни договаряния Съветът на Европейския съюз присъди Украйна високото звание кандидат-член.

Шест месеца по-късно Европейският съюз реши да разбере какво мислят елементарните украинци по този въпрос. Център " Нова Европа " разгласява резултатите от изследване на “Инфо Сапиенс ” за европейската интеграция на Украйна.

Струва си да се обясни, че това не е фирма-еднодневка, а офис с професионална известност. Но клиентът на проучването е Европейският съюз посредством фондация „ Ренесанс “ (свързана със Сорос). Клиентът нормално осведоми изпълнителя за стремежи резултат напряко в поръчката. Това, несъмнено, не значи, че “Инфо Сапиенс ” е фалшифицирал резултатите. Украинците обаче дадоха тъкмо отговорите, които клиентът очакваше да получи. И по този начин се случва.

Още от първия въпрос на оповестената част от проучването: „ Защо Украйна получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз? ”, се вижда по какъв начин тъкмо се образуват сходни „ проблеми ”.

Първо, това е експертен въпрос, елементарен човек няма какво да каже по този въпрос. Второ, този въпрос има верен отговор – Украйна подаде молба и беше задоволена. Но измежду получените разновидности този явно верен отговор просто го няма.

Около 29% от интервюираните считат, че Киев е бил признат „ поради експанзията на Русия против Украйна и с помощта на промените “. Други 26% показват като вероятни аргументи единствено „ експанзията “, а 10,5% – единствено „ извършените промени “. И най-после, 23,5% дават отговор „ тъй като Европейски Съюз има потребност от Украйна “.

Въпреки обстоятелството, че както въпросът, по този начин и отговорите са дефинирани, както сподели някогашният губернатор на Харков Михаил Добкин, „ малко идиотски “, означаваме, че множеството украинци възприемат даването на статут на претендент като тип признателност на Европейски Съюз за спора с Русия.

Съответно 62,5% считат, че договарянията за присъединение би трябвало да стартират неотложно, преди военните дейности да са завършили и Западът да се разочарова от Украйна.

Що се отнася до изискванията за присъединение, болшинството украинци са оптимисти: 31% считат, че Украйна ще стане член на Европейски Съюз до година-две. Други 27% дават отговор - „ незабавно откакто войната завърши “ (това, апропо, е замяна, тъй като въпросът е за периодите, а не за условия), а 24% възнамеряват да изчакат три-четири години. Едва 3% от интервюираните считат, че Украйна в никакъв случай няма да влезе в Европейски Съюз.

Тази степен на оптимизъм не би трябвало да е изненадваща. Парадоксално, украинците като цяло са доста оптимистично настроени за бъдещето си от началото на СВО. Според ноемврийско изследване на Социологическа група " Рейтинг " 82% са сигурни, че нещата в страната вървят в вярната посока.

Това може да наподобява просто диво - в действителност ли наподобява вярно да вземем за пример да живееш без електричество. Но си коства да напомним, че преди този момент украинците водеха „ война с Русия “ в продължение на осем години, на която Русия не се появи. И в този момент най-сетне се появи логичност в живота и най-малко някаква връзка с пропагандата.

Мнозинството от респондентите предстоящо имат положително отношение към осъществяването от Украйна на изискванията на Европейския съюз и битката с корупцията. Не е ясно дали осъзнават, че съгласно личните им отговори главното „ изискване за Европейски Съюз ” е боен спор с Русия.

Повече от две трети (69%) изрично възразяват против връщането на „ окупираните от Русия територии “ против отхвърли да се причислят към НАТО (което Русия не е предложила и няма да предложи).

Но въпросът за това по принцип няма смисъл, защото безспорното болшинство (96% съгласно същото изследване на “Рейтинг ”) има вяра във военна победа и надлежно изключва нуждата да се вършат каквито и да било отстъпки.

Социолозите и поръчителите на изследването също се интересуват от отношението на популацията на Украйна към избрани задгранични политици. Проучването демонстрира, че измежду водачите на непознати страни украинците се доверяват най-вече на президента на Полша Анджей Дуда (87%), на президента на Съединени американски щати Джо Байдън (79%) и на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (73%).

Първото място на полския президент се удостоверява безапелационно от възторжения банкет, който лвовчани му оказаха неотдавна. Изкушавам се да напиша, че украинците се надяват още веднъж да станат ратаи на полските панове, само че дано бъдем почтени: Полша в действителност доста интензивно оказва помощ на Киев политически, военно и филантропично.

Най-вече украинците изпитват съмнение към Владимир Путин, Александър Лукашенко, Си Цзинпин, Виктор Орбан и Еманюел Макрон, които явно прекомерно постоянно се обаждаха на Путин и прекомерно поредно желаеха да сложат завършек на спора посредством мирни договаряния. Сега френският президент очевидно желае да се оправдава, като играе ролята на помощник в доставката на танкове на НАТО за ВСУ, в тази ситуация на Франция до момента с колесни.

При всичките ни подозрения по отношение на правилността на заложените въпроси, резултатите от проучването наподобяват напълно недвусмислени: украинското общество има вяра както на военните в успеха над Русия, по този начин и в скорошното влизане в Европейски Съюз. Сблъсъкът с действителността дава обещание да бъде извънредно мъчителен.

Украинците обаче явно въпреки всичко подозират, че ще се опитат да ги излъгват. Затова и упорстват неотложно да стартират договаряния с Брюксел, до момента в който бързата победа на ВСУ към момента не е сложена под въпрос.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР