Според източници от американската администрация, цитирани от Reuters, САЩ се

...
Според източници от американската администрация, цитирани от Reuters, САЩ се
Коментари Харесай

Вашингтон обмисля санкции срещу Китай заради намеса в Украйна

Според източници от американската администрация, представени от Reuters, Съединени американски щати се допитват до близки съдружници по отношение на опцията за налагане на нови наказания против Китай, в случай че Пекин окаже военна поддръжка на Русия за войната ѝ в Украйна.    Консултациите, които към момента са на прелиминарен стадий, имат за цел да съберат поддръжката на редица страни, изключително на тези от Г7, с цел да се координира поддръжката за налагането на възможни ограничавания.    Все още не е ясно какви съответни наказания ще предложи Вашингтон, оповестява още новинарската организация. Министерството на финансите на Съединени американски щати, което е водещо ведомство при налагането на наказания, отхвърля формален коментар все още.    През последните седмици Вашингтон и неговите съдружници оповестиха, че Китай обмисля да даде оръжия на Русия. И макар че Пекин отхвърля обвиняванията, а от екипа на президента Джо Байдън не са показали обществени доказателства за тезата си, Вашингтон предизвести непосредствено Пекин да не прави това и то на най-високо ниво.    Първи стъпки    Според цитираните от Reuters източници първичните стъпки на администрацията на Байдън за противопоставяне на китайската поддръжка за Русия включват неофициални контакти на щатско и дипломатическо равнище, в това число от страна на Министерството на финансите на Съединени американски щати.    Те разясняват, че длъжностните лица поставят основите на евентуални дейности против Пекин с групата страни, които застанаха зад глобите, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна преди година.    В същото време обаче, чиновник на разузнаването на страна, която към този момент е била включена в консултациите на Вашингтон, декларира пред осведомителната организация, че е видял доста нищожни данни в поддръжка на изказванията за китайска военна помощ за Русия.      Ролята на Китай във войната сред Русия и Украйна се чака да бъде и измежду тематиките на срещата на американския президент Джо Байдън с немския канцлер Олаф Шолц в Белия дом в петък. Преди това в Ню Делхи, в сряда и четвъртък, войната ще бъде разисквана от външните министри на десетки страни, в това число Русия, Китай и Съединени американски щати.    

Първоначалните контакти на Вашингтон във връзка с глобите към момента не са довели до необятно единодушие по съответни ограничения, настояват източниците на Reuters.  
Може ли Китай да играе значима роля в спора?    Конфликтът в Украйна се трансформира в тежка окопна война, защото Русия изпитва дефицит на муниции. Но Украйна и нейните поддръжници се притесняват, че възможни доставки от Китай могат да наклонят везните в интерес на Кремъл.    Затова и във свое изказване от 24 февруари американският държавен глава прикани " третите страни " да " спрат да оказват материална поддръжка на Русия или да се изправят пред съществени наказания ".    Въпреки че в изказването не се загатва поименно Китай, малко по-късно Даниел Критенбринк, върховен посланик на Съединени американски щати за Източна Азия, е безапелационен:    " Опитахме се да сигнализираме доста ясно, както на четири очи в Мюнхен, по този начин и по-късно обществено, за нашите опасения. Говорихме за следствията, в случай че Китай постъпи по този начин. Също по този начин знаем, че доста от нашите сътрудници, които са и наши съидейници, споделят тези опасения. "     Предизвикателствата, пред които са изправени Съединените щати при налагането на наказания на Китай, са свързани главно със задълбочената интеграция на втората по величина стопанска система в света с други огромни пазари в Европа и Азия, което усложнява договарянията. Съюзниците на Съединени американски щати - от Германия до Южна Корея, няма да одобряват елементарно отчуждаването на Китай, показва още Reuters.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР