Според изследване, публикувано от Института за пазарна икономика (ИПИ), 22,6%

...
Според изследване, публикувано от Института за пазарна икономика (ИПИ), 22,6%
Коментари Харесай

ИПИ: Въпреки търсенето, почти четвърт от младите не могат или не искат да започнат работа

Според проучване, оповестено от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), 22,6% от младежите в България сред 15 и 34-годишна възраст нито търсят работа, нито минават през някакъв стадий от образованието си, т.е. попадат в категорията NEETs ( " not in edication, employment or training " ). " Новите резултати, учредени на данните от Европейското проучване на приходите и изискванията на живот демонстрират тревожно високи дялове на NEETs измежду ромските и бедните семейства ", показват създателите на отчета, като допълват, че в тази категория са по-застрашени да попаднат мъжете и " жителите на районите с по-голяма централизация на етнически малцинства ", до момента в който противоположното е правилно за индивидите със приблизително или висше обучение.
 Кои райони в страната слагат върхове в заетостта?
Кои райони в страната слагат върхове в заетостта?

И кои не могат да отлепят от дъното

Най-голям дял на NEETs се следи измежду хората във възрастова категория сред 30 и 34 години. За разлика от тях, хората на възраст до 19 години (с изключение на живеещите в Южния централен и Югоизточния региони) рядко попадат в тази категория, защото те нормално учат. Териториалната разбивка на данните сочи, че най-голям е делът на младежите, намиращи се отвън заетостта и просветителните институции, точно в Южния централен район, където той възлиза на 31,8%. " Това значи, че Южният централен район надминава по този индикатор Северозападен район, който нормално се счита за най-неблагоприятния район в страната, що се отнася до положението на трудовия пазар. "

Анализът демонстрира, че фамилния статус и съществуването на деца водят до обилни полови разлики при риска от изпадане в категорията на NEETs, като при фамилиите, обхванати от проучването и от отчетите, върху които се базира документът (Европейското проучване на приходите и изискванията на живот и Наблюдението на работната сила), е доста по-вероятно жена с дете да излезе от пазара на труда и от просветителните институции в страната. Друг фактор за това е неравенството във опциите, пред което са изправени младежите в неприятно здравословно положение или със степен на неработоспособност.
 България е измежду водачите в Европейски Съюз по растеж на заетостта
България е измежду водачите в Европейски Съюз по растеж на заетостта

Само две страни регистрират спад

Съдейки по фокусните групи, които ИПИ провежда в трите района с най-голям дял на NEETs, демонстрират, че най-разпространената причина за това един субект да се намира в тази категория е нереалистичното очакване за приходите на пазара на труда. След нея се подреждат фактори като приемане на пари от други членове на семейството и неналичието на работни места в съответния район. От организацията показват и друга забавна постоянно срещана причина за изпадане отвън пазара на труда и просветителните структури в страната: " Местните специалисти не са склонни да предлагат услугите на частни трудови посреднически организации, изключително когато става дума за търсене на работа в чужбина. "

Сред ограниченията за справяне с казуса, които предлагат от ИПИ, са назначението на ромски посредници в регионалните центрове, възстановяване на подвижността, което може да докара до улеснение на ежедневната трудова миграция, разширението на трудовите стратегии за претовареност, тъй че да обгръщат и представителите на възрастовата група сред 30 и 34 години и възстановяване на съдействието сред младежките координатори и бюрата по труда. " Тъй като младите нямат опит на пазара на труда, те имат нереалистични упования за заплатите ", пишат анализаторите. " Превъзмогването на този проблем е сложна задача. По-сериозното развиване на услуги за кариерно насочване и реализирането на задоволителен брой сполучливо развили се самостоятелни случаи би могло да спомогне и младежките, и ромските посредници в напъните им по активация. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР