Според изгладените предварителни данни на НСИ, през второто тримесечие на

...
Според изгладените предварителни данни на НСИ, през второто тримесечие на
Коментари Харесай

ОББ очаква икономиката на България да нарасне с 1,8% тази година

Според изгладените предварителни данни на Национален статистически институт, през второто тримесечие на 2023 година българската стопанска система набъбна с 1,9 на 100 действително на годишна база, регистрират специалистите на банка ОББ. 

" Както чакахме, растежът бе по-нисък от този през първото тримесечие (2,2 на сто) заради устойчивата, въпреки и намаляваща инфлация, техническата криза при най-големия ни търговски сътрудник Германия, както и други сътрудници от Европейски Съюз, и упованията за повишение на лихвите в страната. В тази посока влияеше и двугодишната политическа рецесия, която завърши с гласуването на ротационното държавно управление в края на тримесечието (на 6 юни) ", разяснява основният икономист на ОББ Емил Калчев.  

" Въпреки тези фактори растежът на националната стопанска система беше по-висок спрямо други страни от ЦИЕ. Той беше негативен да вземем за пример в Унгария (минус 2,3 на сто), Полша (минус 1,4 на сто), Чехия (минус 0,4 на сто), а в Словакия позитивен (1,6 на сто), само че по-нисък от този в България.

Една от аргументите за по-добрия резултат у нас беше, че покачването на лихвите под натиска на наклонността в еврозоната беше минимално.

От друга страна, забележителният условен дял на услугите в Брутният вътрешен продукт (61,1 на сто), които са по-независими от затегнатата интернационалната среда в съпоставяне със стоките (особено във второто тримесечие), стабилизираше икономическата интензивност в страната ", добави Калчев. 

От страна на търсенето растежът на Брутният вътрешен продукт се движеше от крайното ползване, което се форсира до 4 % (реално) по отношение на второто тримесечие на 2022 година, на процедура неповлияно от към момента високата инфлация в страната. 

" Особено позитивен факт за тримесечието беше мощният растеж на вложенията със 7,3 на 100, за трето следващо тримесечие след седем тримесечия на спад преди този момент ",

подчертава Емил Калчев.

Нетният износ остана мощно негативен, задържайки нарастването на Брутният вътрешен продукт през тримесечието макар сериозния годишен спад на вноса с минус 6,9 на 100 на фона на нищожно закъснение при вноса (с минус 0,9 на сто).

" От страна на производството растежът на стопанската система се движеше основно от услугите, които набъбнаха умерено с 2,1 на 100 (реално), само че заради огромния си условен дял задвижиха цялата стопанска система нагоре. Срещу тази динамичност работеше промишлеността, която се сви с 1 % по отношение на второто тримесечие на предходната година. На този декор селското стопанство и строителството (и двете с много по-малка тежест в БВП) сложиха ясни позитивни акценти, нараствайки надлежно с 4,2 на 100 и 5,8 на 100 ", споделя Емил Калчев.

" За първото полугодие стопанската система на страната осъществя 2 % действителен растеж,

което я изключва от стагфлационния сюжет, присъщ за някои страни от еврозоната и ЦИЕ. За цялата година оставаме умерено оптимистични, очаквайки действителен растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8 на 100, защото по наша оценка растежът през второто полугодие на годината ще доближи 1,5 на 100 ", предвижда Емил Калчев.

Хармонизираната инфлация още веднъж понижа през август – до 7,5 на 100 (спрямо август 2022 г.), откакто за юли тя бе по-висока от тази през юни. Базисната инфлация (без храни и горива) също спадна – до 9,5 насто през август, преминавайки на едноцифрена територия, регистрират от ОББ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР