Според глобалния индекс на разделението между половете България заема 49-то

...
Според глобалния индекс на разделението между половете България заема 49-то
Коментари Харесай

КНСБ: Повече са безработните мъже

Според световния показател на разделянето сред половете България заема 49-то място, 68% е коефициентът на претовареност на дами, 37% е безработицата, а при мъжете процентът на безработица е 46%.

Всички провокации пред нас, всички политики, които се опитваме да осъществяваме, с цел да може да бъде забележима и упражнена във всичките ѝ измерения равнопоставеността сред половете е цел, за която към момента се борим. Това съобщи ръководителят на КНСБ Пламен Димитров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Равнопоставеността в заплащането при дамите и мъжете сред 2011- 2021г. спада от 13,2% на 12,2 %. Малко под 9% е разликата в заплатите на просветителната система в интерес на мъжете – те получават повече пари от дамите. Заетостта на мъжете господства и при трите най –високо платени специалности, като преобладават с 20-25%, при основаване и разпространяване на информация, както и при сферата на финансите и IT- бранша. Жената доминира в най- ниско платените сфери – ресторантьорство и просвета. Относно пенсиите дамите печелят с 131 лева по-малко печелят от мъжете. Тоест има доста работа, която сме свършили, само че има още доста “, разяснява още той.

„ Историята демонстрира, че когато мъжете бъдат оставени да работят отвън разсъдъка, демонстрира равнището до което сме стигнали през днешния ден. Жената- майката е тази, която дава разсъдъка в света, единствено тя може да ни върне мира. По тази причина ролята на дамата в актуалния свят за мен е придобила доста по –значима роля “, съобщи още Димитров. „ В тази връзка военният спор в Украйна се отрази освен на търговията и външните връзки, само че най-много във вътрешен проект с раздялите в обществото. Вече половин година се опитваме да се оправим с високите цени, инфлацията е стигнала най-високият си връх през последните 24 години. Помним хиперинфлацията през 1997г, през 1998г. беше 18,8%, а в този момент сме на 15% инфлация. Ние знаем, че тя продължава да пораства, правилно, че през последните седмици има някакво усмиряване, само че не и нужното такова “, сподели Пламен Димитров.

Инфлацията понижава, само че цените не понижават. Те ще почнат да понижават, когато имаме дефлация, а ние сме надалеч от нея. Независимо, че минималната заплата стана колкото междинната инфлация, то ние загубихме огромна част от покупателната ни дарба, стоките в дребната потребителска кошница са се нараснали с 50%. Затова и през 2023г. и 2024г. би трябвало да настояваме за изпреварващи инфлацията приходи “, разясни още ръководителят на синдикалната федерация.

„ Винаги, когато приказваме каква е заетостта на дамата в другите браншове на икономическото, общественото, публичното развиване, няма човек, който да каже, че дамата е изключена в България от тези процеси. Ние имаме максимален дял дами – бизнесмени, в неправителствения бранш има огромна част осъществили се “. Това съобщи ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. „ Огромната роля на просветителната система учи децата на гражданско държание, което ги прави по – почтени. Когато се задава въпросът какъв е оттенъкът за честването на 8-ми март, постоянно някой ни връща във времето, когато се отдава респект към майката. Сега уговорките, грижите, задачата на дамите по света са доста по –големи “, акцентира още Такева. „ По браншове мога да изброя преимуществата и дамите в медицината, образованието, в армията и тези, които вземат участие в политиката, тъй като с всяка година те стават все по – сполучливи управленци. Колкото мъчно в България да вървят процесите, се построява едно демократично и зряло общество “, акцентира ръководителят на СБУ.

„ 71,9% е коефициентът на претовареност при дамите, в Литва и Естония процентите са над 80%. В края на 2021г. при младите дами коефициентът на претовареност е бил 10,9%, а в този момент пада на малко над 7%. Според проучване на социологическата организация „ Тренд “ се оказва, че огромна част от дамите считат, че мъчно се осъществят спрямо мъжете. Това обезкуражава мощно женската публика “, съобщи и Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ). С увеличението на възрастта разликите в заплащането сред половете пораства - от 35-44г. възраст разликата в заплащането доближава 17,2%. За декември 2022г. във връзка със междинната работна заплата дамите печелят с 326лв. по-малко от мъжете. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР