Според германския канцлер Олаф Шолц Европейският съюз трябва да започне

...
Според германския канцлер Олаф Шолц Европейският съюз трябва да започне
Коментари Харесай

Шолц предлага фонд за солидарност на ЕС за възстановяване на Украйна

Според немския канцлер Олаф Шолц Европейският съюз би трябвало да стартира подготовка за възобновяване на Украйна, като сътвори фонд за взаимност, който да помогне на Киев да покрие разноските за възобновяване в размер на милиарди евро, съобщи CNN.

" Възстановяването на разрушената инфраструктура и съживяването на украинската стопанска система ще костват милиарди ", съобщи Шолц пред немските депутати в четвъртък в долната камара на Народното събрание.

" Като Европейски Съюз би трябвало да стартираме да поставяме основите на фонд за взаимност, финансиран от вноски от Европейски Съюз и неговите сътрудници ", добави той, говорейки преди огромна среща на върха на Европейски Съюз в края на този месец.

 

Шолц съобщи също по този начин, че макар съветската инвазия не може да се форсира процесът на присъединение на Украйна към Европейски Съюз.

" По пътя към Европейски Съюз няма директни пътища ", сподели Шолц и добави, че заради това блокът би трябвало да откри " бърз и прагматичен " метод да помогне на Киев .

Изключението за Украйна би било незаслужено по отношение на шестте страни от Западните Балкани - Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово - които също желаят да станат членове на блока, сподели немският канцлер.

Интеграцията им в Европейски Съюз също е от " стратегически интерес ", като се има поради въздействието на " външните сили " в района, в това число Русия, добави той.

 Тобиас Шварц/AFP

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР