Според Фондация Даная общественият съвет не върши нищо, той е

...
Според Фондация Даная общественият съвет не върши нищо, той е
Коментари Харесай

Ще има ли детска болница? Доскорошни партньори се хванаха за гушите

Според Фондация " Даная " публичният съвет не прави нищо, той е " смокиново листо ", а също така е взел противоречиво решение да в профил проф. Елена Пеева като шеф на Здравната капиталова компания. Нейният пост бе стихотворец от Николай Борисов - някогашния шеф на " Бул Био ", която се занимава с производството на БЦЖ ваксини. 

" Мотивът е, че проф. Пенева не се оправя добре с работата. В същото време той е освободен като шеф на “Бул Био ” поради закъснение на ремонтни действия Три години този човек го няма и внезапно разбираме, че той е новия изпълнителен шеф ”, уточни Кремена Кунева от Фондация " Даная " при започване на декември, съгласно която Николай Борисов няма компетенциите да оглави компанията, която би трябвало да се занимае с построяването на детска болница.

" Проф. Пенева и екипът, с който тя е работила, са били експертен буфер за политическите решения, с цел да ги направи вероятни и да направи плана за национална детска болница вероятен ", изясни през днешния ден пред bTV Надежда Цекулова, член на публичния съвет за построяването на националната педиатрия. 

Едно от първите решения на Николай Борисов е да разгласи социална поръчка за 4 млн. лв. за срутване на постройките в терена в Горна Баня. Кремена Кунева уточни, че няма разбор дали този терен е най-подходящ. 

" След като служебното държавно управление встъпи в служба, беше спряна една социална поръчка за разбор на петте терена, беше избран служебно подобен. Запознах се с отчет на здравната капиталова компания, разказани са характерностите на всички пет терена и всеки от тях има избрани дефекти, които рискуват да изгубят доста време. Препоръката е да се търсят терени, които не са благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването. Този е единственият подобаващ. Случило се е това, че има политическо решение страната да не търси измежду другите си собствености. Защо и по какъв начин - никой не знае. Но негласното съглашение в публичния съвет бе, че е изминат доста път от това решение насам и ние няма да го нападаме ", изясни Цекулова. 

Кремена Кунева от Фондация " Даная " изрично смята, че публичният съвет не е потребен с нищо, само че не желае той да бъде отстранен. От фондацията желаят да се построи публично-честно партньорство с публичен фонд под формата на контракт сред фондацията и страната, без никаква облага или дивиденти, да възложат анализите на верните хора, да реализират контрол. 

" Добрата процедура, когато става въпрос за подобен вид партньорства, е да се направи социална поръчка, с цел да може всяка организация да изложи опциите си и плановете си и да се избере. Предстои да сключим Меморандум за съдействие с румънската организация, която построи своя детска болница на 9 етажа ", изясни Кунева. 

" Съгласна съм с рецензиите на фондацията за метода, по който бе образуван този публичен съвет и пълномощията, които му бяха вменени. Той не би трябвало да е коректив. Можем посредством лостове за достъп до социална информация да предлогаме решения, да повдигаме въпроси. Здравното министерство прави всичко допустимо, с цел да саботира връзките си с този публичен съвет ", изясни Надежда Цекулова. 

" Призиви за ускорение на процеса непременно не можем да ги подкрепим с чисто сърце ", изрично съобщи Цекулова. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР