Според финландската евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите

...
Според финландската евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите
Коментари Харесай

Миапетра Кумпула-Нарти: Финландия разглежда по-сериозно членството в НАТО



Според финландската евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Миапетра Кумпула-Нарти съветско-финландската война, известна още като " Зимната война " от 1939-1940-та година, кара финландците постоянно да имат едно мислено при комшия като Русия. Тя сподели това по отношение на желанието на страната ѝ да кандидатства за участие в НАТО.

Социалдемократическата партия, на която тя е член, е част от ръководещата коалиция във Финландия.

Колко време би могла да отнеме процедурата по приемането на Финландия в НАТО и има ли консенсус сред политическите сили по въпроса?

Срокът не зависи единствено от нас. Ние имаме демократична конструкция. Процесът стартира и се управлява от нашия президент и държавно управление. В момента сме на стадий необятни полемики за новата конструкция за сигурност в националния парламент. Молбата за участие в НАТО би трябвало да е настрана решение. Така че първо ще изготвим тактиката, а тя допуска необятна поддръжка за дейностите, които да бъдат подхванати. Това не лишава безусловно доста седмици. В същото време ние желаеме да знаем разписанието на политиката на отворени порти на НАТО - какъв брой време лишава утвърждението на една или повече кандидатки във всички страни членки. Така че към този момент няма публично подадена молба, само че се промени известността на концепцията за участие в Алианса, както и отношението на доста политически партии. Те обаче към момента проучват обстановката и претеглят всички " за " и " срещу ".

Събитията не притискат ли?

Гражданите да. От началото на съветската инвазия в Украйна в границите на няколко седмици мнението на финландците доста се промени - от 25 на 100 утвърждение преди този момент, в този момент половината от популацията поддържа участието ни в Пакта. И това стана много време преди доста от партиите да заемат публична позиция. Мисля, че в случай че партиите в ръководството поемат управителна роля в тази тенденция, поддръжката ще е още по-висока. Но знаем, че единствено държавното управление и президентът разполагат с подробна информация за сигурността по нашите граници. 

Кои партии трансформираха отношението си към НАТО?

Традиционно в интерес на участието е дясната " Национална коалиция " - сега в съпротива, както и демократичната Шведска национална партия, която е част от държавното управление. В момента кабинетът се състои от 5 партии. Там са социалдемократите, от които е министър-председателката Сана Марин, " Финландски център ", която има вицепремиер, те публично не са заели позиция. Техните поддръжници обаче стартират да гледат по-положително на участието в НАТО, защото виждат опасност. В тези партии се организират диспути и те дават убеденост на кабинета, че има пространство за маневри. Също по този начин намерено се дебатира, че когато главните партии вземат решение, това значи съвсем подадена молба. " Зелената лига " също е част от държавното управление и демонстрира задоволително намерено, че трансформира позицията си в интерес на участието в НАТО. " Левият алианс " е най-критично надъхан, само че техен представител към този момент съобщи, че няма да излезе от обединението, в случай че държавното управление вземе решение в тази тенденция.

Русия заплаши, че ще разположи нуклеарни оръжия покрай и към Балтийско море, в случай че Финландия и Швеция се причислят към Алианса. Това може ли да се окаже възпиращ фактор за вас?
Тези въпроси сега се разискват конфиденциално и задълбочено в националния парламент. Ние сме демократична страна, виждаме желанията на хората и наподобява, че всички тези закани не са доста прецизирани. Историята демонстрира, че когато Русия е доста заета някъде, е време за Финландия да получи своята самостоятелност. Това е нашият спомен от началото на предишния век. А в този момент я виждаме, че е доста заета в Украйна. 

Хората също помнят Зимната война от 1939-1940 година. Има ли заплаха в този момент тя да се повтори?

Да, хората усещат заплаха, само че в това време тя не наподобява действителна. Тъй като се опитваме да имаме естествени връзки със съседа си, ние си сътрудничихме в много области - търговия, енергетика, културен продан. Но Русия беше тази, която се промени, не ние. И това беше потрес. Дали смяната допуска, че по-нататък тя ще обърне оръжие против нас, или значи някаква военна опасност? Според мен хората имат едно мислено, че обстановката става по-несигурна и по тази причина участието в НАТО се преглежда по-сериозно от преди. Ние доста разчитахме, че комшия, с който по този начин тясно работехме, няма да ни сервира такива закани, само че в този момент виждаме, че нещо се случи в мисленето на руснаците и по-точно, че те не са другарски настроени по отношение на съседите. Като се обърна обратно, виждам, че закани е имало от самото начало, тъй като ние нямаме никаква енергийна взаимозависимост - имаме газ и нуклеарни първични материали, както и директна електрическа линия. Освен това сме обучили всички наши мъже, освен тези в професионалната войска. Може би точно Зимната война ни кара постоянно да сме готови при подобен комшия.

Координирани ли са вашите старания с Швеция и допустимо ли е да бъдете признати дружно в НАТО?

Каквато и да бъде обстановката, ние ще бъдем допустимо най-близки другари. Имаме доста общи обществени структури. Северните страни се обичат между тях, тъй като имат доста сходства. В същото време има разминавания в участията - някои от нас са членки на НАТО, други - членки на Европейски Съюз, трети - на еврозоната, някои на повече съюзи и така нататък Така че имаме северно съдействие сред страни, които не са идентични, само че желаеме да продължим в същите структури и със същите цели. Затова, в случай че участието в НАТО се случи, считаме, че то може да стане едновременно, само че също всяка страна да кандидатства за себе си, в случай че има причина като избори или решение на националния парламент. Ние се присъединихме дружно към Европейски Съюз, а за какво пък не и към НАТО, в случай че такова решение бъде взето напролет.

Финландия не е член на Пакта, само че доставя с оръжия Украйна. Не се ли притеснявате за вашата сигурност?

Чувам разнообразни числа от разнообразни страни, които са били нападани от Русия. Срещу тях опасността е по-голяма. Усещането във Финландия не е същото - не можеш да си сигурен, само че усещаме, че е време за дейности. И по-добре в този момент, в сравнение с в никакъв случай. Трудно е да сравня какъв брой се боим - чувствата и националната памет са разнообразни. 

Питам ви, тъй като България и Унгария са единствените страни в Европейски Съюз, които към момента отхвърлят доставки на оръжие за Украйна, а и двете са членки на НАТО. Опасенията на моята страна са, че по този начин може да провокира война на наша територия.

Това беше мъчно решение за Германия, само че и за Финландия - вършим това за първи път. Но това става дружно с Швеция, която за финален път оказа помощ на воюваща страна през 1939 година и това беше Финландия. Видяхме, че това е война против демократична конструкция, на която Европа също се пробва да помогне, с цел да не се промени модела на страните, които споделят тези полезности.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР