Според финансовия министър сега има малък прозорец преди централните банки

...
Според финансовия министър сега има малък прозорец преди централните банки
Коментари Харесай

Държавата ще излезе на външния пазар на дълг до седмица

Според финансовия министър в този момент има дребен прозорец преди централните банки да стартират да усилват лихвите Работодатели и синдикати с разнопосочни мнения за готвената актуализация на Бюджет 2022 По-високи заплати в администрацията ще има единствено след съкращения
Държавата ще се опита да излезе на външните дългови пазари още идната седмица. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев във вторник вечерта след съвещанието на Съвета за тристранно съдействие.

" Започнахме подготовка на външна емисия относително незабавно след приемането на бюджета. Като знаете се случи войната в Украйна, което затвори дълговите пазари за към два месеца. В момента приготвяме излизането на външния пазар най-вероятно при започване на идната седмица ", съобщи Василев. Според него в този момент има дребен прозорец, в който това може да се случи тъкмо преди централните банки да стартират да усилват лихвите.

Реклама
Финансовият министър не даде повече детайлности, само че преди няколко дни в Народното събрание изясни, че цел ще бъдат дългови излъчвания с 10-годишна срочност. Междувременно доходността по вътрешния дълг също се подвигна и това се видя на вътрешния пазар. От началото на годината бяха пласирани ДЦК за 1.8 милиарда лева, като имаше и един провален за 500 млн. лева при започване на април поради слабия интерес и висока рентабилност, която желаеха вложителите. Международната емисия с падеж 2030 година, която при започване на годината се търгуваше на равнища към 0.75% в този момент се котира на равнища към 3%.

Затова и участниците на пазара не са напълно съгласини с оценката на Василев за удачния тайминг, защото упованията за повишаване на лихвите от ЕЦБ към този момент са в немалка степен калкулирани в доходностите, а също така и рисковата награда за целия район се подвига поради близостта с войната в Украйна. " През равнищата, на които се търгуват най-близките по матуритет излъчвания по кривата на доходността на българските евробондове, справедливата оценка би била не по-ниско от 3.25% за 10-годишни облигации ", разяснява Мартин Търпанов, началник на отдел " Дългови принадлежности " в " Делтасток ". Според него въпреки всичко при подобаващ пазарен прозорец и според от препоръчаните матуритети емисията ще бъде умерено записана, като сега удобни наподобяват срочности сред 5 и 10 години.

С готвената от кабинета актуализация на Бюджет 2022 се планува нарастване на лимита за нов дълг, който може да тегли държавното управление през тази година с 3 милиарда лева до 10.3 милиарда лева Аргументите на финансовото ведомство са, че в този момент лихвите към момента са по-ниски и страната ще може да се финансира на по-ниска цена. Идеята е в допълнение набраните средства да послужат за рефинансиране по падежираща огромна еврова емисия през март 2023 година в размер на 1.14 милиарда евро. Освен това се залага над 6.2 милиарда лева недостиг с актуализацията на бюджета, който също би трябвало да се покрие с дълг.
Работодателите желаят промени
По време на тристранката стана ясно, че работодателските организации не са удовлетворени от препоръчаната актуализация на бюджета, а една от аргументите е неналичието на обещаните промени в обществените системи.
Реклама
" Очаквахме по-голям прогрес в промените, които бяха контрактувани. Даваме си сметка, че се промени доста интернационалното състояние ", съобщи Васил Велев от АИКБ. Подобно мнение показаха и множеството останали работодателски организации. Според тях антиинфлационните ограничения на властта ще доведат до по-голяма инфлация, защото поддържат потреблението. " Средствата за поддръжка на семействата трябваше да са таргетирани и да не обгръщат всички. Отчитаме дребното време и комплицирания формат. Но за нас тези ограничения не са верни ", съгласно Велев.

В същото време съгласно работодателите са нужни промени за поощряване на вложенията и възстановяване на средата за правене на бизнес. Такива бяха обещани точно с актуализацията на Бюджет 2022 от ръководещата коалиция още при встъпването й във власт. Впоследсвие обаче стана ясно, че предлаганите промени в държавните финанси са свързани само с антиинфлационните ограничения на държавното управление. Те са за към 2.1 милиарда лева и главната част от тях е за нарастване на пенсиите. Така касовият недостиг ще порасне номинално с още близо 330 млн. лева и ще надвиши 6.2 милиарда лева Като съответствие по отношение на Брутният вътрешен продукт обаче остава 4.1%.

Според БСК е нужна промяна на пенсионната система, предшествана от разбор и на трите осигурителни стълба. Това беше и обещанието на ръководещите партии. " Не можем да подкрепим метода за безконтролното, непрестанно увеличение на размера на минималната пенсия, в нарушаване на разпоредбите и правилата на общественото обезпечаване. По този метод, по административен път, а не при съблюдаване на избрани правила, минималната пенсия нараства доста повече от останалите пенсии в страната ", показват в своето мнение от камарата. Според тях в направените оферти за увеличение на пенсиите се нарушава главен принцип на солидарната пенсионна система: пенсията да е съгласно приноса. По калкулации на АИКБ да вземем за пример откакто се създадат преизчисленията на пенсиите 53% от тези за стаж и възраст ще са минимални.

Асен Василев изясни, че помощите за бизнеса поради скъпата електрическа енергия ще бъдат обезпечени за бизнеса през импортираните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Икономика 3 Компании 1 Политика 2 Банки и финанси 3 Коментари и разбори Реклама Снидикатите упорстват за по-високи заплати
Представителите на синдикатите пък желаеха нарастване на заплатите в администрацията. От думите на Василев стана ясно обаче, че той е срещу повдигане на възнагражденията в обществения бранш с идентичен %. Както и че в някои министерства като това на защитата и на вътрешните работи се работи по оптимизация, която да разреши институциите да получат повече пари за хонорари от основания още при започване на годината специфичен фонд, който да поддържа промените в администрацията. В него има над 300 млн. лева, само че не стана ясно каква част от тях към кои институции и по кое време ще бъде ориентирана.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР