Според Фандъкова увеличението на данъците няма да накара гражданите да

...
Според Фандъкова увеличението на данъците няма да накара гражданите да
Коментари Харесай

София пусна калкулатор за новите данъци на колите

Според Фандъкова нарастването на налозите няма да накара жителите да слязат от колите си, а се прави за да се подобрят вложенията в превоза

© Надежда Чипева Столичната община пусна електронен калкулатор, посредством който всеки може да направи информация за дължимия налог за моторно транспортно средство през 2020 година Причината за това е, че по предложение на кмета Йорданка Фандъкова притежателите на коли с еко стандарти до евро 4 и с мощ над 74 kW, ще би трябвало да заплащат повече от тази година. Вдигането на налога беше признато с 32 гласа " за " на последното съвещание на Столичния общински съвет за 2019 година И макар че беше опаковано като " дребна стъпка против казуса с мръсния въздух ", нарастването на налозите изобщо не стъпва върху фактора екология.

Зелено оправдание

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разминаването се дължи на метода, по който пресмята дължимото на общината - съгласно настоящия механизъм се взима поради възрастта на транспортното средство и колкото по-ново е то, толкоз по-висок налог се начислява. Това е тъкмо противоположното на екологичните цели, само че е закрепено с коефициент в Закона за локалните налози и такси и не може да се трансформира с решение на локалната власт. Общините на процедура са с лимитирано поле на деяние - могат да пипат формулата за установяване на налог коли единствено за два от съставените елементи в нея - мощ и екокатегория.

Така за 19-годишен дизелов автомобил, без катализатор и филтър за твърди частици, още веднъж ще се заплаща по-малко в сравнение с за 3-4-годишна бензинова кола с екостандарт Евро 5. Това е видно и от електронния калкулатор.

Кметът Фандъкова отбрани препоръчаното нарастване със събирането на спомагателни 14 млн. лева към бюджета, които да бъдат вложени в усъвършенствания на градския превоз, само че е реалност, че екополитиката липсва. А образец за община, която действително се бори с казуса с мръсния въздух в границите на пълномощията си, е близката румънска столица Букурещ. Там общинският съвет одобри предлагането на кмета сумите, които заплащат притежателите на по-замърсяващи коли, да бъдат съществено увеличени, а колите със стандарти до евро 2 изобщо да не могат да влизат в центъра на града. По този мотив Фандъкова пък сподели, че желае градът да върви в тази посока и възнамерява " полемика по върпоса ".

Европейският образец

За да се подхващат действително дейности, които да откажат хората от потреблението и пазаруването на по-стари коли, казусът би трябвало да се сложи на национално равнище и да се следва политиката " замърсителят заплаща ", както е в редица европейски страни.

На Запад да вземем за пример вършат разлика сред дизеловите и бензинови коли, защото първите изхвърлят доста повече нездравословни излъчвания (главно азотен диоксид - NO2) и по тази причина притежателите им би трябвало да заплащат повече. В Холандия да вземем за пример данъчната ставка нараства гладко паралелно с излъчванията - всеки грам издаден въглероден диоксид за коли от 1 до 71 г/км коства 2 евро. В границите 72-95 г/км данъкът нараства до 60 евро на грам, до 131 евро/грам при 96-139 г/км и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР