Според екзитполовете Партията на свободата на Вилдерс ще има 35

...
Според екзитполовете Партията на свободата на Вилдерс ще има 35
Коментари Харесай

Крайдесните ликуват: Герт Вилдерс може да e следващият премиер на Нидерландия

Според екзитполовете Партията на свободата на Вилдерс ще има 35 от 150 места в Народното събрание. На второ място се подрежда обединяване на социалдемократи и зелени, предвождано от някогашния европейски комисар Франс Тимерманс, което получава 25 места, а на трето място е партията на досегашния министър председател Марк Рюте - консервативната Народна партия за независимост и народна власт с 24 места в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преднината на Вилдерс наподобява прекомерно огромна, с цел да има смяна в резултатите, показва Ройтерс. Екзитполовете бяха оповестени след края на гласуването. При тях може да има неточност до три места, само че като цяло са точни с разлика до едно или две места в Народното събрание, означи организация ИПСОС, която е взела участие в изследването, осведоми Асошиейтед прес.

Наричан " нидерландският Доналд Тръмп ", заплашван безчет пъти със гибел от ислямски екстремисти, осъждан за засегнатост на мароканците и недопуснат един път във Англия, Герт Вилдерс завоюва огромна победа и е във водеща позиция за съставяне на бъдещата ръководещата коалиция. Възможно е да стане и идващият министър-председател, отбелязва АП.

Агенция Ройтерс показва някои от реакциите след постигнатия от Вилдерс и неговата партия резултат.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи: " Вятърът на смяната е тук! Поздравления за Герт Вилдерс за успеха на изборите в Нидерландия ".

Крайнодясната Марин Льо Пен във Франция поздрави Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата за " впечатляващия резултат, който удостоверява възходящата обвързаност към отбраната на националната еднаквост ". " Това е тъй като има хора, които отхвърлят да видят националният пламък да гасне, вярата за смяна остава жива в Европа ", уточни Марин Льо Пен.

Белгийският крайнодесен водач Том ван Грикен поздрави Герт Вилдерс за успеха и уточни: " ясно е, че хората копнеят за действителна смяна. Не единствено в Нидерландия, само че и във Фландрия. Партии като нашите идват в цяла Европа! ".

Испанският крайнодесен водач Сантяго Абаскал разяснява, че " от ден на ден хора в Европа - на улиците и на изборите в техните страни, упорстват границите и правата им да бъдат предпазени ".

Италианският крайнодесен водач Матео Салвини поздрави Герт Вилдерс, определяйки го като " наш другар ", а Партията на свободата - като " исторически съдружник на Лигата ". " Нова Европа е допустима ", уточни Салвини, определяйки успеха на Вилдерс и Партията на свобадата като " изключителна ".

Ройтерс показва и някои реакции от Нидерландия.

Ръководителят на нидерландска организация, представляваща мароканците в страната, Хабиб ел Кадури съобщи, че " бедата и страхът са големи ". " Вилдерс е прочут със своите хрумвания за мюсюлманите и мароканците. Ние се опасяваме, че той ще ни показва като втора класа жители ".

Според организацията " Приятели на земята Нидерландия ", която е част от интернационална мрежа от екоорганизации, " държавно управление на Вилдерс ще значи четири години на отказване на климатичните промени, изключване и нарушение на върховенството на закона ".

Лидерът на обединяването сред социалдемократи и зелени - някогашният европейски комисар Франс Тимерманс сподели: " Демокрацията се произнесе, в този момент е време ние да защитим демокрацията , да защитим върховенството на закона. Трябва да вдигнем пестник против изключването, против дискриминирането ".

Лидерката на Народната партия за независимост и народна власт Дилан Йешилгьоз-Зегериус уточни, че Вилдерс би трябвало да покаже дали може да сформира болшинство. " Не мисля, че ще стане ", сподели тя.

Пред ликуващи последователи в дребен бар в Хага Герт Вилдерс съобщи, че " от фантастичната позиция с 35 места, която не може да бъде подценявана от никоя партия, Партията на свободата желае да си сътрудничи с другите ", отбелязва Асошиейтед прес.

Въпросът за имиграцията , който провокира рухването на последното държавно управление на Марк Рюте, който е министър председател от 13 години, бе най-актуалната тематика в акцията, напомня Ройтерс.

В ефирен спор преди изборите Вилдерс съобщи, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи леговище. " Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи леговище ", съобщи крайнодесният политик.

Вилдерс бе наказан от нидерландски съд за дискриминация , откакто на избирателен протест обиди мароканците през 2014 година През 2009 година английското държавно управление не му позволи да влезе в страната, като съобщи, че той съставлява опасност за " хармонията сред общностите и надлежно - за публичната сигурност ". Тогава Вилдерс бе поканен от член на Камарата на лордовете, с цел да показа собствен филм, в който подлага на критика Корана като " фашистка книга ", напомня АП.

Вилдерс се е самообявил за обожател на унгарския министър председател Виктор Орбан и пази антиевропейски позиции. Той приканва Нидерландия да управлява границите, да понижи доста заплащанията си към съюза и да блокира приемането на нови членове. В предизборната му стратегия попадат и апели за референдум за излизане на Нидерландия от Европейски Съюз, показва АП.

Той също се афишира за " деислямизация " на Нидерландия, въпреки че през тази предизборна акция бе по-мек по тематиката, в сравнение с в предишното, отбелязва организацията.

Основните политически партии в Нидерландия имат запаси за коалиция с Вилдерс и неговата групировка, само че резултатите от вчерашния избор ускоряват позициите на крайнодесния политик, разяснява АП.

Досега Вилдерс се е доближавал до ръководството единствено един път , когато поддържа първата коалиция на Марк Рюте през 2010 година Но той не влезе публично в държавното управление на малцинството, което смъкна единствено 18 месеца по-късно поради спор за ограниченията за икономии.

Иначе по-късно тази година Герт Вилдерс ще стане най-дългослужилият народен представител в Народното събрание на Нидерландия. Той е член на Камарата на представителите от 1998 година - първо като представител на Народната партия за независимост и народна власт, в която е бил наставник на младия Рюте. След това Вилдерс напуща тази групировка и основава Партията на свободата, напомня АП.

Вилдерс е корав покровител на Израел и поддържа преместването на посолството на Нидерландия в Йерусалим , и се афишира за закриване на дипломатическото посланичество на Нидерландия в Рамала на Западния бряг.

Герт Вилдерс е прочут като твърдолинеен политик, само че също и със своето духовитост и с домашните си любимци. Двете му котки - Сноете и Плуисие, имат личен профил в " Екс " (бивш Туитър) с близо 23 000 почитатели, отбелязва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР