Според експертите митът, че жените в предменопауза страдат по-рядко от

...
Според експертите митът, че жените в предменопауза страдат по-рядко от
Коментари Харесай

Смъртността след сърдечен удар е по-висока при жените, отколкото при мъжете

Според специалистите митът, че дамите в предменопауза страдат по-рядко от сърдечни болести спрямо мъжете, е безпочвен, като в това време те предизвестяват, че инсултът, сърдечната непълнота и загубата на живот след инфаркт се срещат доста по-често при дамите.


" Макар че при дамите рискът от сърдечносъдови произшествия е по-малък, знае се, че при тях се следи по-висок % на загуба на живот след ненадейно развило се сърдечно заболяване ", споделя Шъгдем Коджа, кардиолог в университетските лечебни заведения " Йедитепе ", оповестява „ Сабах “.

" При проучването на аргументите за това беше открито, че има разлики сред двата пола по от6ношение на сърдечносъдовите болести. Първо, открито е, че дамите имат по-малък достъп до лекувания като ангиография, отворена сърдечна хирургия и сърдечни съоръжения. Особено при дамите на възраст под 55 години потреблението на ангиография и стент в случаите на сърдечен удар е по-рядко, в сравнение с при останалите пациенти, което води до повече нежелани събития и загуба на живот при наблюдението на тези пациенти ", сподели тя.

Но Коджа сподели, че единствено това не е задоволително, с цел да се обяснят другите проценти сред половете, както се вижда в новопубликуваното проучване.

" Дори след приемане на ангиография и лекуване със стент за всяка възрастова група, без значение от пола на болния, се следят разлики сред дамите и мъжете. Дори в случай че се вземат поради всички други рискови фактори и се подхващат подобаващи интервенции при инфаркт, рискът от кратковременен и дълготраен инсулт, сърдечна непълнота или загуба на живот при дамите се усилва два до три пъти спрямо този при мъжете ", сподели тя.

Изследванията демонстрират, че дамите би трябвало да внимават с храненето, физическите извършения и да заобикалят нездравословни привички като тютюнопушенето, с цел да запазят здравето на сърцето си. Жените, които имат високо кръвно налягане или диабет по време на бременност, са с нараснал риск от сърдечни и съдови болести в дълготраен проект.

Синдромът на поликистоза и ранната менопауза - изключително под 40-годишна възраст - също вършат дамите предразположени към сърдечни болести. Внимателното наблюдаване на дамите с тези диагнози от кардиологична позиция подсигурява, че могат да се вземат ранни защитни ограничения във връзка с опцията за сърдечен удар.

Повишаването на осведомеността за сърдечното здраве на дамите и непропускането на постоянни кардиологични прегледи е от огромно значение за попречване на неподходящи последствия, споделят специалистите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР