Според ексклузивен доклад на Ройтерс, Украйна планира да започне изграждането

...
Според ексклузивен доклад на Ройтерс, Украйна планира да започне изграждането
Коментари Харесай

Украйна ще строи ядрени реактори с оборудването от АЕЦ „Белене“

Според извънреден отчет на Ройтерс, Украйна възнамерява да стартира построяването на 4 чисто нови нуклеарни реактора в огромните си централи през лятото или есента на тази година...

Емил Василев преди 3 минути 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 14:14 | 23.01.2024

Как да изтриете персоналната си информация от интернет

ТелефониЕмил Василев - 15:00 | 24.01.2024

Лоши вести за Samsung и Apple – техен главен съперник още веднъж продава смарт телефони в Европа

IT НовиниДаниел Десподов - 15:30 | 25.01.2024

Открит е революционен пестелив и екологичен метод за произвеждане на зелен водород

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Украйна възнамерява да построи четири нови нуклеарни реактора през тази година. Работата по новите реактори ще стартира през лятото или есента, оповестява Ройтерс. Според министъра на енергетиката на Украйна Герман Галушченко, реакторите са нужни, с цел да може опустошената от войната страна да компенсира изгубения енергиен потенциал.

Два от блоковете, които включват реактори и обвързвано с тях съоръжение, ще се основават на създадено в Русия съоръжение, което Украйна счита да внесе от България, до момента в който другите два ще употребяват западна технология на Westinghouse – производител на енергийно съоръжение.

Според Галушченко всичките четири реактора ще бъдат построени в атомната електроцентрала „ Хмелницки “, която е ситуирана в Западна Украйна.

По време на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България предходната година стана известно, че са водени договаряния за продажба на създадените в Русия реактори за АЕЦ „ Белене “, като след това Народното събрание даде позволение на министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния по въпроса.

Ройтерс изяснява, че проектът е доста по-амбициозен от авансово контури, само че украинските публични лица не са декларирали категорично дали новите реактори могат да бъдат създадени по едно и също време.

„ Мисля, че ще стартираме строителството през лятото-есента. Нуждаем се от съдове, добави той, визирайки корпусите под налягане за реакторите, които ще би трябвало да бъдат импортирани. Искаме да създадем третия и четвъртия блок незабавно. “

заяви Галушченко в изявление

Изграждането на 3-ти и 4-ти реактор в Хмелницки стартира през 80-те години на предишния век, само че е спряно. Откакто Украйна получи самостоятелност от Съветския съюз през 1991 година, тя построи 3 нови нуклеарни реактора. По един в атомните електроцентрали в Запорожие, Хмелницки и Ровно.

Трите украински атомни електроцентрали създават над 55% от електрическата енергия в страната. Въпреки това Киев има за цел да разшири бранша, с цел да компенсира загубата на Запорожката АЕЦ. Тя е и най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Русия обаче пое контрола над оборудването, като нахлу през 2022 година. Шестте нуклеарни реактора на оборудването са изключени към този миг.

АЕЦ „ Запорожие “ е същото нуклеарно оборудване, което през март 2022 година попадна в новинарските излъчвания заради нахлуване от страна на съветските сили. За благополучие е изумена единствено една част от оборудването. Тогава стана ясно, че съветски снаряд е блъснал първия индустриален блок на украинската атомна електроцентрала Енергоатом.

„ С 3-ти и 4-ти (Хмелницки блок) желаеме да компенсираме Запорожие, а в този момент водим договаряния с българските си сътрудници за двата реактора, които желаеме да вземем. Ако през днешния ден получим корпусите на реакторите, мисля, че до две години и половина и ще имаме трети реактор в употреба. “

каза Галушченко

Смесица от съветски и западни реактори

В допълнение към построяването на блокове ВВЕР-1000 от руската ера, Украйна възнамерява да стартира авансово строителство на два съвременни западни блока AP-1000 в АЕЦ „ Хмелницки “, изяснява Ройтерс в извънредния си отчет.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР