Според данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година над

...
Според данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година над
Коментари Харесай

В Европа: Мръсният въздух убива по човек на минута

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година над 13 милиона смъртни случая по света се дължат на аргументи, които могат да бъдат избегнати във връзка с околната среда. Това включва климатичната рецесия, която е една от най-сериозните закани за здравето на човечеството.

Замърсяването на въздуха убива по един човек всяка минута в Европейския район. Това се показва в известие на Конфедерация " Защита на здравето " и на офиса на СЗО в България, получено в Българска телеграфна агенция.

Съобщението е във връзка Световния ден на здравето, който се отбелязва през днешния ден - 7 април. Тази година Световният ден на здравето минава под мотото: " Нашата планета, нашето здраве ". Темата е фокусирана върху връзката сред здравето на планета и здравето на хората, животните, растенията – всички живи същества.

В сходство с метода " Едно здраве ", който акцентира взаимозависимостта на здравето на животните, хората и околната среда. Информационната акция на СЗО/Европа ще разпространява послания и действия, които демонстрират по какъв начин самостоятелните избори и общественото държание въздействат на нашата околна среда, означават организациите.

Екстремните метеорологични феномени, дефицитът на вода, замърсяването с пластмаси, модифицираните, нездравословни храни и питиета подтикват вълна от затлъстяване, ракови и сърдечни болести, се предизвестява в известието.

В него се напомня, че на Международната конференция по въпросите на опазването на здравето в Ню Йорк, Съединени американски щати (19-22 юни 1946 година) е направен и признат уставът на СЗО. Той е подписан от представителите на 61 страни членки на Организация на обединените нации. Според устава " здравето е положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие, а освен отсъствието на болест или кусур ". Той публично влиза в действие на 7 април 1948 година в Женева. Този ден е разгласен за Световен ден на здравето. В момента страните членки на СЗО са 191 страни.

България също празнува интернационалният ден на здравето на 7 април. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни служащи, посветили живота си на идеята да опазват здравето на хората. На този ден празник има и Медицинският университет в София.

" Световният ден на здравето е световна самодейност, която приканва всички – от международните водачи до хората от всички страни, да се концентрират върху едно предизвикателство акцентиращо върху новопоявяващите се здравни проблеми. Световният ден на здравето дава опция да се стартират общи дейности за запазване здравето на хората и тяхното благополучие ", показват организациите.

Национална пациентска организация Конфедерация " Защита на здравето " и офисът на СЗО в България поздравяват медицинските служащи. " Приемете откровените ни пожелания за здраве, благополучие, персонални и професионални триумфи в нелекото Ви предопределение - спасяването на човешкия живот ", декларират те.

Конфедерация ‘’Защита на здравето’’ (КЗЗ)е гражданско съдружие с нестопанска цел за осъществяване на активност в социална изгода – отбрана на правата на пациентите за по-добро качество на живот, отстояване правото им на опазване на здравето по европейски и международни стандарти, повишение здравната им гражданска просвета. КЗЗ е първата национално представителна пациентска организация, която е основана, с цел да съставлява българските жители в качеството им на пациенти пред държавните институции, политическите организации, бизнеса и неправителствения бранш.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР