Според анализаторската компания International Data Corporation (IDC) приходите на производителите

...
Според анализаторската компания International Data Corporation (IDC) приходите на производителите
Коментари Харесай

Разходите за облачна инфраструктура нарастват с 15%

Според анализаторската компания International Data Corporation (IDC) приходите на производителите от продажби на съоръжение за внедряване в облачна инфраструктура, в това число сървъри и системи за предпазване на данни (DSS), са достигнали $21,5 милиарда през първото тримесечие на 2023 година, надминавайки резултата от преди година с 14,9%.

Пазарът на съоръжение за не облачни ИТ-инфраструктури през януари-март 2023 година е намалял с 0,9% на годишна база и възлиза на 13,8 милиарда $. Във физическо изражение, продажбите тук са намалели с 11,4% при 29,7% нарастване на междинните цени на оборудването, което се случи на фона на инфлацията и прехода на облачните снабдители към системите с графични ускорители.

През първото тримесечие на 2023 година разноските за ИТ-оборудване, лежащо в основата на обществените облачни услуги, доближиха 15,7 милиарда $, което е с 22,5% повече на годишна база. В категорията на решенията за частни облаци е регистриран спад от 1,5 % до 5,8 милиарда $.

IDC усъвършенства прогнозата си за световните разноски за ИТ-инфраструктура на облачните услуги: в случай че по-рано в края на 2023 година се очакваше растежът на пазара да бъде 6,9%, в този момент той е 7,3% (до $96,4 млрд.). Сегментът на решенията за не облачни системи се чака да намалее с 6,3% до 60,4 милиарда $. Според специалисти, ИТ-пазарът ще бъде изправен пред обилни макроикономически усложнения и понижено търсене, само че облачният сегмент ще остане във напредък.

Според анализаторите на Gartner, световният пазар на обществени облачни услуги през 2023 година ще бъде 597,3 милиарда $, което е с 21,7% повече от преди година (491 милиарда долара). Според специалистите, новите цифрови технологии като генеративния изкуствен интелект, Web3 и метавселените са основните мотори на растежа на разноските за облачни калкулации. Очаква се на обсъждания пазар през 2023 година най-високи темпове на напредък (+30,9%) на разноските да бъдат регистрирани от IaaS решенията (инфраструктурата като услуга). Бизнес-разходите за PaaS артикули (платформа като услуга) ще се покачат с 24,1%.

Forrester чака облачните инфраструктурни услуги да образуват пазар от 500 милиарда $ до 2026 година, за който се борят огромните снабдители на облачни услуги. Обемът на световния пазар на облачни инфраструктурни услуги ще пораства с 23,7% годишно и ще доближи 519 милиарда $ до 2027 година, предвиждат анализаторите на ResearchAndMarkets.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР