Според американския психолог Пол Екман има 2 основни типа типа

...
Според американския психолог Пол Екман има 2 основни типа типа
Коментари Харесай

10 знака, по които да разобличим лъжците

Според американския психолог Пол Екман има 2 съществени вида типа неистини: прикриване – премълчаване или непоказване на истината, и подправяне – съобщаване на лъжлива информация, за изкривяване на истината. Съществуват и 2 типа знаци за машинация съгласно Екман: приключване на информация, когато лъжецът несъзнателно разкрива истината и сигнал за лъжливо държание, когато държанието на лъжеца алармира единствено, че това, което оповестява, е погрешно.

Най-честите аргументи, заради които една неистина не съумява, са „ дупка “ в лъжливия сюжет, страхът от разкритие, възприятието за виновност, когато човек направи жест, който не е в синхрон с казаното от него, когато са намесени възприятията, вместо разсъдъка, и други Широко публикувано е схващането, че човек отклонява очи встрани, когато лъже. В реалност обаче лъжците са също толкоз склонни да гледат хората в очите, колкото и казващите истината.

В изследване на „ Daily Telegraph “ една пета от запитаните настояват, че са излъгали в последните 24 часа. Измамата или леко деформиране на истината е постоянно срещано събитие при интервютата за работа. Според резултатите от изследванията 80% от хората са излъгали по време на събеседване за работа, а съвсем 50% от чиновниците са излъгали за нещо значимо работодателя си.

Уинстън Чърчил споделя „ Ако истината има доста страни, то лъжата има доста гласове “, ето 10 знака, по които да разобличим лъжците, споделени от блога mladizdraviikrasivy.com.

1. Лъжецът се пробва да прави по-малко жестове

Когато човек приказва истината, той обръща дланите си към вас или нагоре. Това е жест на искреност и дава отговор на израза „ Това, което ми е на сърцето, ми е и на устата. ” Лъжецът обаче скрива ръцете си в джоба или зад тила от боязън да не се издаде с някой жест. Но без да желае при изричане на неистина, той почва нервно да си играе с ключовете или стотинките в джоба.

2. Лъжецът допира лицето си по-често

Когато измамникът стартира да ви „ оплита в мрежите си ”, той напряга мозъка си. В този миг той се нуждае да се „ опре на нещо действително ”, с цел да може да развихри фантазията си. Така докосванията на лицето зачестяват. Други желани зони са шия, брадичка и уши.

 10 знака, по които да разобличим лъжците

3. Докосване и почесване на ухото

В съзнанието на лъжеца изниква вътрешен спор. С това придвижване той се пробва да блокира резултата на изречената неистина.

4. Потриване по шията

Измамникът ви споделя: „ Да, в действителност е така… ”, само че изреченото е радикално противоположно на възприятията му. Езикът на тялото отхвърля изрично произнесеното. Следва почесване по шията, което може да се повтори няколко пъти.

5. Пипане на носа

Това се свързва с детската приказка за Пинокио, на който му пораства носът при всяка неистина. Лъжецът допира внезапно носа си, което се отличава от елементарното почесване при сърбеж. Това е доста мощен и разкриващ сигнал на тялото.

6. Скриване на устата с ръка

Често лъжещият скрива устата си с ръка, като че ли се усеща виновен за изречените измислици.

7. Докосване на очите

Измамникът заобикаля образния контакт и се стреми да скрие очите си. Жените допират лекичко кожата под очите, преди да ви погледнат. Колкото е по-дълъг този жест, толкоз ще е по-голяма е лъжата. Мъжете търкат по-енергично очи и забиват взор в пода или го отместват някъде на страни.

8. Активно придвижване на очите

Това е най-разобличаващият сигнал, че говорещият лъже.

 10 знака, по които да разобличим лъжците

9. Носене на тъмни очила

Измамникът скрива очите си зад слънчевите очила. Това му дава опция да прикрие очите си. Ако видите някого да върви в затворено помещение, без да смъква тъмните си очила, то той се кани да ви излъже по-лесно.

10. Подръпване на яката или деколтето

Физическата възбуденост подтиква нервните кафези и мошеникът усеща гъделичкане по тялото. Подръпването на тези елементи от облеклото се дължи на желанието да масажираме шията или да се почешем. Жестът е категоричен.

Случва се лъжецът да се ядоса на себе си, че ви е излъгал или на вас, че сте го принудили да излъже. Той почва да тропа нервно с крайник, да си хапе устните, да се пощипва по лицето, потрива си ръцете, допира си бузите и дърпа ушите си.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР