Според 51% от българските граждани демокрацията е най-добрата форма на

...
Според 51% от българските граждани демокрацията е най-добрата форма на
Коментари Харесай

За 51% от българите демокрацията е най-добрата форма на управление

Според 51% от българските жители демокрацията е най-хубавата форма на ръководство. 19 % са на противоположното мнение. 24 % са колебаещи се, а 6 % не могат да отговорят.

Това сочат данните от изследване на Галъп интернешънъл за демокрацията, извършено в 43 страни по света. То е извършено в интервала октомври-декември 2023 година Интервюирани са 44 603 души по метода лице в лице и онлайн анкета.

Едва 13% от респондентите са на мнение, че страната ни се ръководи по волята на народа. 61 % изрично, не са съгласни с тази теза. 22% са нито съгласни, нито несъгласни, а останалите 4% нямат мнение по въпроса.

Данните на изследването демонстрират, че доверието в изборния развой е ниско. Според 21% от интервюираните изборите са почтени и свободни . На срещуположното мнение са 49%. За 20% от респондентите изборите нито са свободни и почтени, нито несвободни и нечестни. Останалите 10 % нямат отговор по тематиката.
 Снимка 658861
Източник:

В международен мащаб демокрацията продължава да е най-хубавата форма на ръководство за ясно болшинство измежду 43 страни по света, само че убеждението в това понижава. За 59% от интервюираните демокрацията е най-хубавата форма на ръководство. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито склонен, нито несъгласен. 6 % нямат мнение.

Държавите от Европейски Съюз в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, макар минусите си (71%). Европейските страни отвън Европейски Съюз също харесват демокрацията, само че не със същата убеденост (57%).

Положителните настройки към демокрацията не са мощно изразени в региони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка. В Русия едвам 22% считат демокрацията за най-хубавата форма на ръководство. 13% споделят противоположното мнение. Една трета от интервюираните се двоумят, а друга една трета не знаят по какъв начин да отговорят.

Две от главните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск. Например, делът на респондентите в световен мащаб, които са съгласни, че страната им се ръководи съгласно волята на хората, е по-малък - 35% - от този на несъгласните - 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от страните и районите, които са считани за мостри на народна власт, рецензията към метода на ръководство е най-силна. В Съединени американски щати (25%), Канада (30%) и Европейски Съюз (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на единодушие с изказванието " Страната ми се ръководи съгласно волята на народа ".

В подтекста на президентски избори в Русия проучването записва единствено 13% от респондентите там, които се съгласяват, че ръководството там е съгласно волята на народа. В огромни райони и страни като Индия (68% позитивни отговори), някои страни от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват доста по-склонни да кажат, че ръководството е по тяхната воля.

Подобни са и настройките към изборите в международен мащаб. Около 44% считат, че те са почтени и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.
 Всеки трети българин подготвен да се бие за родината при война
Всеки трети българин подготвен да се бие за родината при война

5% повече от сънародниците ни декларират подготвеност да се борят по отношение на десетилетие по-рано
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР