Споразумението за сътрудничество по техническата поддръжка на фарватера на река

...
Споразумението за сътрудничество по техническата поддръжка на фарватера на река
Коментари Харесай

България и Сърбия подписаха Споразумение за поддръжка на фарватера на река Дунав

Споразумението за съдействие по техническата поддръжка на фарватера на река Дунав сред Република България и Република Сърбия бе подписано през днешния ден в Белград от изключителния и пълномощен дипломат на България в страната Петко Дойков и министъра на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович, осведоми Министерството на превоза и известията.

С подписването на този документ се акцентира позитивната посока на българо-сръбските връзки и задълбочаването им посредством правни актове. По време на церемонията стана ясно, че двете страни поставят старания за възстановяване на транспортната съгласуваност между тях и в други посоки, като улеснението на трансграничния трафик, построяването и модернизирането на свързващата ги пътната и железопътна инфраструктура, построяването на интермодален терминал в Димитровград, както и цялостното възстановяване на изискванията за преминаващия през територията им трафик, имащ значителност за общоевропейската транспортна съгласуваност.

Плавателността на река Дунав в сегашния миг на неустойчивост и неустановеност на енергийните доставки в Европа е от изключително значение за гарантиране на безпроблемното мореплаване и обезпечаване на доставките по реката, защото се явява значима европейска плавателна артерия и е част от главния транс-европейски транспортен кулоар Рейнско-Дунавски.

Документът планува съдействие в дейностите по техническата поддръжка на сектора от река Дунав, който е отговорност на Република България, в сериозните за корабоплаването браншове от фарватера в сектора сред км 610 и км 375.

За задачата българската страна ще подсигури нужната техническа документи за драгирането, както и осъществяването на контролни хидрографски измервания. Двете профилирани администрации следва да уточнят съответните взаимни дейности по улеснение на корабоплаването в сериозните сектори, по някои от които към този момент се работи, в това число и със съдействието на румънската страна.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР