Споразумението между Атина и Скопие за преименуване на Македония на

...
Споразумението между Атина и Скопие за преименуване на Македония на
Коментари Харесай

Мицотакис: Преспанското споразумение е вредно за Гърция, но не можем да го променим

Споразумението сред Атина и Скопие за преименуване на Македония на Северна Македония е нездравословно за гръцката нация, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис на конференция в Атина, съобщи БНР.

"Преспанското съглашение е нездравословно за страната, само че то е утвърдено, което значи, че не можем да го променяме по свое убеждение ", уточни Мицотакис. Премиерът заяви също, че към този момент не е възнамерявал среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев. "Но това все в миналото ще стане ", счита Мицотакис.

Премиерът изрази подготвеност за договаряния с Турция за понижаване на напрежението в Егейско море. Въпросът за бежанците и преодоляване на рецесията визира Европейския съюз,а освен Гърция, акцентира на конференция Мицотакис. Той изрази подготвеност да води договаряния с турския президент Реджеп Ердоган, като първата им среща ще е в границите на съвещание на Организация на обединените нации. Гърция предлага понижаване на напрежението сред Атина и Анкара, което е от двустранен интерес.

"Турският президент би трябвало да разбере,че не е в положение да пресира Гърция и Европа с бежанците ", сподели Мицотакис в отговор на журналистически въпрос и добави,че Анкара е получила до в този момент помощ от 6 милиарда евро за справяне с бежанската рецесия.

Новото гръцко държавно управление упорства за съблюдаване на съглашението сред Турция и Европейския съюз, като Атина се ангажира да връща в родината им всички мигранти, които получават отвод за политическо леговище.

Еврокомисарят по миграционна политика Димитрис Аврамопулос съобщи цялостна поддръжка на Европейски Съюз във връзка с защита на гръцката граница, която е и външна европейска граница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР