Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Правителството на

...
Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Правителството на
Коментари Харесай

Правителството отпуска 180 000 лв. за паметник край Цариброд

Споразумение за даване на безплатна финансова помощ сред Правителството на Република България и Община Цариброд ще бъде подписано през днешния ден от изключителния и пълномощен дипломат на България в Сърбия Радко Влайков и кмета на град Цариброд Владица Димитров. Церемонията ще се състои от 11 часа в град Цариброд, Република Сърбия, оповестиха от Министерство на външните работи.
Одобреният за финансиране от българската страна посредством бюджета на Министерството на външните работи план на Община Цариброд за създаване на електрифицирана инфраструктура на комплекса „ Нешков връх ” е на стойност 180 000 лв. и се осъществя по линия на българската политика за съдействие за развиване. Проектът е от извънредно значение за локалната общественост с преобладаващо българско население. Паметникът-костница „ Нешков връх ” е измежду най-значимите културно-исторически монументи в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на починалите българи и сръбски войни в братоубийствената война от 1885 година
Тази година по линия на българската политика за съдействие за развиване ще бъдат подкрепени планове в 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство, в това число и в Сърбия. Общата стойност е близо 3,5 млн. лв.. В Сърбия ще бъдат финансирани още планове в Босилеград, стратегии за доближаване на сръбското и европейското обучение и други. На среща в София през април т.г. министърът за европейската интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович благодари на министъра на външните работи Екатерина Захариева за плановете, които се осъществят с поддръжката на България по линия на помощта за развиване, и акцентира тяхната значителност.
С реализирането на плана „ Нешков връх ” ще се усъвършенства инфраструктурата на историческата околност, достъпът до нея и до прилежащия манастирски комплекс „ Св. Троица “. Растящият брой туристи – българи, сърби и чужденци, които посещават местността и тежкият, мъчнопроходим терен, принуждава още през 2016 година Община Цариброд да търси разновидности за асфалтиране на пътя и създаване на нужната инфраструктура за пълностоен достъп. Финансирането на плана ще насърчи туризма и ще спомогне за по-голямата популяризация на „ Нешков връх ”.
Първият стадий от плана, който българската страна ще финансира, е построяването на електрифицирана инфраструктура на комплекса. Планира се и следващо осветление на паметника, което ще разреши през тъмната част на денонощието той да се вижда от Цариброд и прилежащата околия, както и от България. Във втория стадий от плана е планувано построяването на асфалтов път сред Цариброд и „ Нешков връх ”, за което Община Цариброд е осигурила бюджетно финансиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР