Споразумение от седем точки с конкретни срокове за изпълнение подписаха

...
Споразумение от седем точки с конкретни срокове за изпълнение подписаха
Коментари Харесай

След 7 часа преговори: Правителството и енергетиците се споразумяха

Споразумение от седем точки с съответни периоди за осъществяване подписаха късно нощес министър председателят и министри от кабинета, водачи на партиите, които поддържат кабинета, и протестиращите енергетици. Миньорските синдикати към двете конфедерации желаеха време, с цел да обсъдят документа със своите членове.

Такъв беше резултатът от седемчасови договаряния, които се организираха през вчерашния ден в Народното събрание. Текстът на документа ще бъде импортиран на следващия ден в Народното събрание и гласуван като решение, с цел да е ясно, че задължението е освен на държавното управление, само че също по този начин и на партиите, които стоят зад него. Ако решат, парламентарните групи на опозицията също могат да се причислят.

Държавата няма да затваря топлоелектрически централи административно. Това значат първите две точки от съглашението, изясни министър председателят акад. Николай Денков. „ Тези централи, без значение дали са държавни или частни, ще работят свободно и пазарът ще реши кои ще останат “, добави той. Наред с това ще се запазят базови мощности, които подсигуряват стабилността на енергийната система в страната, с цел да няма проблеми с обезпечаването на ток за стопанската система и битовите консуматори.

Кабинетът се задължава още до края на ноември т.г. да създаде план за енергийна тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 година Социалните сътрудници ще бъдат включени в процеса на подготовка на документа. Това ще става редом с актуализацията на Интегрирания проект за енергетика и климат.

Правителството се ангажира да обезпечи цялостна бистрота на процедурите по установяване на бъдещите вложители във въглищните райони и да включи в тях централите, мините и засегнатите общини с техните планове. Ще се сътвори комитет за наблюдаване на този развой с присъединяване на обществените сътрудници, в това число от районните структури, на мините и засегнатите общини.

По предпочитание на протестиращите ще отпадне концепцията за основаване на държавно дружество със задачата да приготви терените на въглищните райони за друга икономическа активност. Всъщност то беше включено в териториалните проекти по предложение на единия от двата огромни синдиката.

Ще се изследва опцията за хващане, преправка или предпазване на въглеродните излъчвания за Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “.

Социалните сътрудници се съгласиха да продължат договарянията по плана за съглашение, което им беше връчено на 19 септември т.г. като се изключи една точка от него.

Днешните договаряния са рестарт на разискването на териториалните проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил, което стартира дълго преди териториалните проекти да бъдат признати от Министерския съвет и изпратени в Брюксел, напомни министър председателят. Той персонално е имал три срещи с управленията на синдикатите, настрана от диалозите, които са водили министрите и заместник-министрите на енергетиката и районното развиване и благоустройството, и разискванията на място в районите. В същото време днешните договаряния са начало на много по в детайли разискване, което би трябвало да се случи до края на ноември т.г., сподели министър-председателят.

„ Правим най-хубавото за хората и за страната и го вършим по европейските правила “, акцентира акад. Денков. Той беше безапелационен, че в днешния си тип въглищните централи не могат да продължат да работят до 2038 година Ето за какво през идващите 15 години България би трябвало да направи равномерен преход, спазвайки регламентите на Европейския съюз. А това става посредством разискване с всички наранени страни. „ Решенията са изпълними единствено когато сме ги взели дружно. Затова приканвам към разговор от самото начало. Не бива да губим време в непотребни разногласия, тъй като всеки ден съкратява времето, в което можем да създадем нещата по верния метод “, изясни министър-председателят.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР