Като популярна домашна билка, ментата всъщност е общ термин за

...
Като популярна домашна билка, ментата всъщност е общ термин за
Коментари Харесай

7-те най-добри ползи за здравето от мента

Като известна домашна билка, ментата в действителност е общ термин за няколко разновидности на растения от семейство Mentha, в това число мента, мента и ябълкова мента. Докато множеството са известни със своя ободрителен усет и способността си да освежава дъха, мнозина може да не осъзнават, че ментата в действителност е потребна за здравето ни по доста способи.

Листата от мента не са изключително богати на макро или микроелементи, като се изключи витамин А. Въпреки това, по-голямата част от изгодите за здравето на ментата идват от нейното растително съединяване и наличие на етерично масло, в това число флавоноиди, ментол и терпени. Има доста основани на доказателства изгоди за здравето, ето някои от най-впечатляващите:

Повишава имунното здраве

Полифенолите и флавоноидите са две добре проучени групи растителни съединения, които се намират в ментата, дружно с доста други антиоксиданти, поддържащи клетките здрави и свободни от заболявания. Антиоксидантите оказват помощ за отбраната на клетките против свободни радикали или нестабилни молекули, които предизвикват увреждане. Тези биоактивни съединения също оказват помощ за понижаване на възпалението, като в допълнение укрепват имунната система. Изследвания даже са открили, че ментата демонстрира противоракова интензивност.

Поддържа оралното здраве

Има основателна причина за включването на мента в безчет артикули за грижа за устната празнина, от паста за зъби и вода за уста до ментови бонбони за дъвка и мирис. То освен освежава дъха, само че маслото от мента може да се похвали и с антибактериални, противогъбични и антибиофилни свойства за попречване или подкрепяне на лекуването на редица проблеми с оралното здраве. Тези преимущества оправдават честата приложимост на тази известна билка в актуалната стоматология.

Вашата уста също има микробиом – ето 5 метода да се погрижите за нея за по-добро изцяло здраве

Влияе за по-добро здраве на очите

Като добър източник на витамин А, ментата може да въздейства и по-доброто здраве на очите. Този мастноразтворим витамин играе значима роля в няколко системи, нужни за оптимална функционалност на очите. Витамин А също оказва помощ да се предпазят някои очни болести, като макулна недъгавост.

Шампиони за здравето на мозъка и съня

Новопоявилите се проучвания даже откриха, че ментата има позитивно влияние върху няколко аспекта на здравето на мозъка и съня, още веднъж евентуално заради наличието на биоактивни съединения. Контролно изследване от 2018 година откри, че ментата усъвършенства когнитивната функционалност и понижава умствената отмалялост. Междувременно изследване от 2021 година измежду студенти откри, че приемът на мента усъвършенства паметта и качеството на съня, като в същото време понижава признаците на стрес и тревога. Освен това изследване от 2020 година обвързва ароматерапията с мента с по-добро качество на съня при пациенти с рак.

Подпомага здравето на червата

Ментата, изключително ментата, също е обвързвана с възстановяване на здравето на червата като релаксант на гладката мускулатура за целия стомашно-чревен (GI) тракт. Това е добър знак за съвсем всички проблеми с стомашно-чревния тракт, които може да имате, от газове и отичане до запек и диария. Освен това проучванията са открили, че тази билка е изключително потребна при признаци на синдром на раздразнените вътрешности (IBS).

Подпомага здравето на сърцето и метаболизма

Тъй като ментата е с високо наличие на антиоксиданти, тя може да помогне за попречване на хронични болести като сърдечни болести и диабет. Това се дължи на способността за битка със свободните радикали на съединенията, открити в ментата, както и на способността им да се насочват към възпалението в тялото, като и двете са съществени аргументи за тези съществени положения.

Подпомага здравето на дихателните пътища и синусите

И най-после, ментата може да насърчи по-доброто здраве на дихателните пътища и синусите. Това частично се дължи на антибактериалните и антивирусни свойства на ментата, които оказват помощ да се насочи повода за всяко раздразнение или зараза на дихателните пътища или синусите. Всъщност даже беше открито, че ментата е ефикасна против COVID-19. Но ментата работи и като отхрачващо средство, което оказва помощ за разграждането на слузта и храчките, с цел да понижи кашлицата. Освен това е известно, че ментата успокоява възпаленото гърло и облекчава болката в цялото тяло – други постоянно срещани проблеми, свързани с проблеми с гърдите и синусите.

Колко мента би трябвало да приемате всеки ден?

Но какъв брой би трябвало да се стремим да консумираме на дневна база, с цел да извлечем всички изгоди за здравето от тази билка? Въпреки че няма публична рекомендация, ментата може безвредно да се употребява всекидневно.

Дори в случай че сте се насладили на няколко чаши чай от мента, рецепта, съдържаща мента, и малко ментова ароматерапия в един и същи ден, няма опасения за неподходящи резултати. От другата страна на монетата, в случай че консумирате мента единствено няколко пъти седмично, отново ще извлечете някои изгоди.

Начини за потребление на мента вкъщи

Един от най-популярните е ментовият чай, подготвен от няколко супени лъжици прясна или изсушена мента, добавени към вряща вода. Въпреки че е елементарно да си приготвите сами вкъщи, ментовият чай в торбички може да бъде закупен и в множеството хранителни магазини в цялата страна.

Има и доста кулинарни приложения за тази ободряваща билка. Добавете мента към салата с любеница и краставица, смутита или даже песто. Ментата може да бъде и вкусна добавка към маринати, супи, печива и даже панировка.

Освен това, някои хора дъвчат цели пресни листа от мента като естествена опция на дъвка или ментови бонбони, до момента в който други избират ароматерапия с етерично масло от мента или локално приложение. Ако обаче употребявате етерично масло от мента върху кожата си, не забравяйте да го разредите в базово масло като кокосово или жожоба, с цел да предотвратите раздразнение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР