Спор за това кой е глава на ислямската общност в

...
Спор за това кой е глава на ислямската общност в
Коментари Харесай

Скандал в ислямската религиозна общност в Северна Македония

Спор за това кой е глава на ислямската общественост в Северна Македония докара до скандал, оповестяват днешните скопски издания. " Боят в ислямската религиозна общественост /ИРО/ е сурова борба за гласове във втория избирателен кръг ", написа в заглавие вестник " Вечер ".

Основният съд в Скопие взе решение за премахване на ръководителя на ИРО в страната Сулейман Реджепи и да почете жалбата на Скендер Бузаку, който през 2015 година бе определен за глава на ИРО. В същия интервал на редом събиране бе оповестено преизбирането на Реджепи. От ИРО обявиха, че съдът няма право да уволнява ръководителя и същият може да се в профил единствено с решение на управлението на ИРО, предава Българска телеграфна агенция.

Привърженици на Реджепи и последователи на Бузаку бяха през вчерашния ден в постройката на ислямската религиозна общественост. В обекта имаше и полиция, както и финансова полиция, която ревизира работата на Реджепи, оповестяват изданията.

Главата на ИРО Сулейман Реджепи приказва пред публицисти за опита да бъде заменен, написа вестник " Вечер ". Той сподели, че ислямската общественост е мощно огорчена от този скандал, за който оцени, че не е инцидентен. Реджепи попита за какво държавното управление е ориентирано срещу ИРО.

Реджепи установи, че страната е полицейска и сподели, че това зло няма в никакъв случай да бъде забравено и той и ислямската религиозна общественост ще се включат в антипропаганда на тези избори, написа в. " Вечер ". За жал, от довечера към този момент не сме на една страна с това държавно управление, съобщи Реджепи след вчерашното навлизане на финансова полиция в ИРО, откакто съдът реши, че той към този момент не е реис, а глава става Скендер Бузаку, написа изданието.

Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ осъди метода, по който, както настояват от тази партия, избрани структури през вчерашния ден са нахлули и са се намесили в работата ислямската религиозна общественост. Република Северна Македония е световна страна и независимостта на религиозните общности е конституционна категория, която страната и институциите би трябвало да подсигуряват, съобщи Демократичния съюз за интеграция. Като политическа партия безусловно поддържаме автономията на ислямската религиозна общественост и считаме, че само виновни за разрешаването на техните вътрешни разногласия са органите на институцията, а не органите на страната или политическите партии, съобщи ДСИ, представен от " Независен весник ".

Скендер Бузаку уточни пред медиите че от на следващия ден той е новият глава на ислямската релгозна общественост. Той посочи, че ще управлява ИРО в сходство със правосъдното решение и всички вътрешни актове. Бузаку заяви, че е уведомил финансовата полиция, която би трябвало да ревизира работата на Сулейман Реджепи в ислямската религиозна общественост. Бузаку сподели, че чака спокойно вдишване на управлението на ИРО и оцени, че цялата процедура е осъществена в демократична атмосфера, отбелязва вестник " Вечер ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР