Спор в комисията по бюджет възникна около субсидиите за градския

...
Спор в комисията по бюджет възникна около субсидиите за градския
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи настояват за още субсидии от държавата |

Спор в комисията по бюджет породи към дотациите за градския и междуградския превоз и предлагането на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС за повече средства поради увеличените цени на електрическата енергия.

Всичко стартира с изявлението на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който изиска 167 млн. лева за столичния градски превоз. Той стимулира настояването си с увеличените цени на електрическата енергия, поради които по думите му е допустимо да не съумеят да заплащат заплати, да се разредят разписанията и да бъдат закрити автобусни линии.

Финансовият министър пък съобщи, че са планувани 15 млн. лева спомагателна дотация и изясни, че обезщетенията за високите цени на тока са отразени в сметките за февруари.

След него думата взе председателят на Конфедерацията на автобусните транспорти Магдалена Милтенова. Тя настоя за повече държавни дотации за нерентабилните междуградски линии. По думите ѝ хората от дребните обитаеми места са застрашени да останат без транспорт поради повишаващите се цени на горивата. Милтенова изиска сумата да бъде 60 млн. лева, колкото е бил дефицитът на дотацията през 2021 година

Вицепремиерът Асен Василев пък съобщи, че сега са заложени общо 50 млн. лева и добави, че в случай че те не доближават сумата може да бъде увеличена през лятото, когато държавното управление възнамерява да направи актуализация на бюджета. Той добави, че в бранш превоз общия размер на обезщетенията е 160 млн. лева и в допълнение 49 млн. лева за междуградските линии.

" Това е най-високата дотация за превоз, която е давана в миналото в историята ", отговори на нападките Василев.

След това от синдикатите взеха думата и обявиха, че би трябвало да има дотации за всички линии. В прочувствено изявление те упрекнаха ръководителя на бюджетната комисия, който не им давал думата. Той пък отговори, че заинтригуваните страни имат право да се изричат при първото четене, а през днешния ден им давал думата единствено от почитание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР