Спомням си, че в самото начало на славните си дела

...
Спомням си, че в самото начало на славните си дела
Коментари Харесай

Либертарианците на мама. Как от Украйна се прави на „пиратска република“ от африкански тип

Спомням си, че в самото начало на славните си каузи екипът от „ нови лица “, кацнал на врата на украинския народ, отпред със Зеленски, разгласи за своя идеология екзотичното либертарианство – извънредно десни метастази на класическия демократизъм, учреден на оптималното „ улеснение ” и поевтиняване на страната и минимизиране на нейните контролни надзорни, управнически и регулаторни функционалности както в стопанската система, по този начин и в обществото.

Привържениците на либертарианството са уверени, че страната единствено пречи на малцинството от предприемчивите " атланти ", изправили плещи, да се осъществят и да печелят пари, а болшинството, което не съумява да забогатее, единствено си е отговорно. Трябваше да свърши още работа. В печката са набутани всевъзможни обществени помощи, пенсии и прочие атавизми на социализма. Както и високите налози.

Като цяло страната не би трябвало да има обществени функционалности - предприемчивите " атланти " сами ще измислят на кого, какъв брой и защо да им дарят по линия на благотворителността.

В същото време в либертарианската химера - както в пиратската Тортуга от времето на Франсис Дрейк и други капитани като Флинт - би трябвало да има максимума от всички вероятни свободи - от пазара на земя, хазарта и леките опиати до легалната проституция, легалния трафик на оръжия и криптовалути. И, несъмнено, без налози.

Вдъхновени тъкмо от такива хрумвания, „ прислужниците на народа” бързо се захванаха за работа под управлението на премиера Гончарук – оня с тротинетката, в случай че не сте не запомнили.

Вярно, действителността отряза мамините либертарианци, както се споделя, „ в придвижване “.

Скоро стана ясно, че същински тромавата украинска страна, обременена с маса обществени отговорности, не е толкоз елементарно да се анулира и облекчи. Все още спъват огромният брой стратегии и промишлености, обвързани с бюджетно финансиране. И застаряващото население, което всекидневно чака патернализъм и поддръжка от страната, а не превръщането й в пиратска република, също забавя темпото на промените.

И се оказва, че хората могат да бъдат доста ядосани, в случай че стартират да лишават придобивки, които те считат за заслужени и обективни.

С една дума, Милованови и Гончаруци бързо се провалиха и бяха сменени от тихите техно-крадци на Шмигал. А партията „ Слуга на народа “ бързо не помни за либертарианството, като първо се разгласи за социалистическа, а по-късно избра за идеологически ориентир някакъв „ украиноцентризъм “. Никой не може да изясни какво е това, само че нищо, добре.

Все отново нещо е направено. На първо място, да се отворят шлюзовете за продажба на търг на украински аграрни земи. След това - да се легализира
хазартът в страната, в това число по този начин нареченият " киберспорт ", т.е., казано по-просто, онлайн казината, в които десетки хиляди комарджии към този момент могат безусловно да останат без гащи. Но - както твърдят близки до управляващите икономисти - превръщането на страната в един огромен Лас Вегас ще донесе огромни пари в бюджета заради лицензите за същите тези игри. Ще донесе, но по-късно, някой различен път.

Вече в разгара на военното състояние и под прикритието му трудовото законодателство беше бързичко „ улеснено “, опростявайки процедурата за освобождение на служащите по самодейност на работодателите и трансформирайки служащите в на практика заложници на капризите на предприемачи, които в този момент могат да принуждават хората да работят изключително, доста повече от обичайния осемчасов таван.

Под аплодисментите на прогресивната общност Радата легализира " тревата ", т.е. " леките опиати "... О, извинете, още веднъж не е това. Легализира... " медицински канабис "! Да, това би било по-добре. Плантации от „ майка-марихуана “ към този момент ще цъфтят законно и охолно в Украйна.

Вярно е, че не се оказа допустимо отново по този начин, с наскок, да се легализира свободното придвижване на краткостволно оръжие. Засега има неуспех, а лобистите за стягане на контрола върху въоръженията са още по-силни. Разбираемо е - в страната се води война и даже можете да си купите гранатомет на пазара. Какъв ти свободен оборот на оръжие!. Така ще пламне на всички места – няма да се смогне да се угаси партизанщината.

Но лобистите на " легализацията " не падат духом - в този момент не е допустимо, те ще се опитат да го прокарат по-късно. Както пееше там Висоцки: ти си на вратата, те са на прозореца.

Като цяло от джентълменския набор на мамините либертарианци единствено точката за проституцията остана неизпълнена. Веднъж - още при Порошенко - управляващите към този момент пробваха, само че тогава борците за легални обществени домове бяха заглушени от феминистките.

Сега, на фона на войната, още веднъж се чуват гласове, че нестабилната обстановка към момента генерира незаконен секс трафик, а бежанците в Европейски Съюз от ден на ден попадат в своднически мрежи. А не е ли по-добре да ръководите цялата тази работа, че и да получите и пари в бюджета.

Но една, другояче неестествена коалиция от феминистки, борци против половата употреба и за тъждество сред половете, както и църковници с последователи на обичайните полезности ненадейно застанаха на пътя на легализирането. Цялото това пъстро приятелство до момента не позволяваше на либертарианците да вилнеят в разчистването на платения секс.

Но държавните либертарианци не се обезсърчават. Там не се получи - да пробваме от другата страна. Наскоро украинските медии разгласиха програмна публикация на първия вицепремиер и в същото време министър на стопанската система Юлия Свириденко. Смисълът на обявата е, че надали не главното " лекарство " за всички стопански болести се назовава " реализиране на най-благоприятен размер на страната ".

С други думи, би било хубаво да се понижи размерът на украинската страна. И започнете с налозите и обществените заплащания. Размерите и на едните, и на другите се предлага да бъдат коренно понижени.

„ През 20 век страните „ растяха “ най-бързо, преразпределяйки през бюджета не повече от 20-25% от Брутният вътрешен продукт. Фактът е научно потвърден: колкото по-нисък е фискалният % от Брутният вътрешен продукт, толкоз по-висок е икономическият напредък “, написа Свириденко.

Формално тук няма нищо неприятно и притежателите на магазини ще бъдат за това. Уловката е, че налозите са лъвският дял от държавните доходи. Колкото по-малко налози събира страната, толкоз по-малко ще може да харчи и то освен за обществени помощи, само че и за други сфери – медицина, обучение, а също и за армията.

По-нататък министърът декларира, че:

"...намаляването на размера на страната неизбежно генерира напредък. "

Поради какво тогава държавните разноски ще бъдат съкратени и икономическите размери на страната ще бъдат понижени?

„ За да се реализира най-благоприятен размер на страната, е належащо да се стартира с демократична данъчна промяна, да се одобри демократичен кодекс на труда (ние към този момент въведохме някои от детайлите му за военното време), както и да се извърши огромна промяна на обществените изгоди, основани на обединен дигитален указател “, написа Свириденко.

Глеб Вишлински, демократичен икономист от Киевското учебно заведение по стопанска система, признава, че съкращенията на обществените заплащания ще доведат до по-ниски равнища на обществена сигурност, от тези, на които украинците са привикнали.

През идната година украинците могат да чакат доста понижаване на държавните разноски за обществени помощи, които така и така са нищожни.

Според прогнози и калкулации намаляването на обществените стратегии би трябвало да бъде 15% още през 2023 година - и даже в случай че приемем, че безусловно всички обществени заплащания отиват под ножа (което, несъмнено, е фантастично), тогава понижението ще бъде единствено 11 % - няма от кое място повече. Какво ще последва? Намаляване на разноските за армията във воюваща страна? Във време, когато 15% от Брутният вътрешен продукт покриват единствено заплатите на военните, а за войната като цяло си отиват ни повече, ни по малко 30% от Брутният вътрешен продукт.

Юлия Свириденко споделя:

Вярвам, че макар войната, от 1 януари 2023 година би трябвало да понижим фискалния % от Брутният вътрешен продукт на Украйна от 45% на 30%, а по-късно решително да продължим към по-нататъшното му понижаване в границите на 10 години и да достигнем 20% през 2032 година “.

Според нея сходно понижение ще докара до стопански напредък. Не всички обаче поддържат сходна самодейност.

Критиците към този момент нарекоха теорията на Свириденко " африканизация " на Украйна. Те демонстрират, че като цяло десетте най-бедни страни имат равнище на преразпределение на Брутният вътрешен продукт от 10 до 30%. И най-бедната страна в света (по отношение на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от почти Щатски долар 237) Бурунди има стопански размер на страната от почти 30%.

Не е ли това моделът за подражателство на Украйна за идната година? “ – питат се украинските икономисти.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР