Споделям необходимостта от реформа в системата на здравеопазването, но това

...
Споделям необходимостта от реформа в системата на здравеопазването, но това
Коментари Харесай

Здравната реформа не е във възможностите на служебния кабинет

Споделям нуждата от промяна в системата на опазването на здравето, само че това не е във опциите на служебното държавно управление. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров по време на дебата по първото четене на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година в Комисията по бюджет и финанси.

Министърът отговори на депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев за механизма за финансиране на общинските и държавни лечебни заведения и означи, че наистина има крещяща потребност от промяна. По думите му НЗОК не може да приоритизира типовете лечебни заведения съгласно собствеността им. " Това, което е направено и се осъществя сега, е една стратегия, по която финансираме строително-ремонтни работи и закупуване на инсталация на държавни и общински лечебни заведения на обща стойност 130 млн. лева ", уточни Кацаров. 

Управителят на НЗОК Петко Салчев заяви, че в момента се водят договаряния за увеличение на цената на клиничните пътеки за лекуване с Коронавирус. Преговорите са за цена от 200 лева " Оказва се, че себестойността на един пациент е почти в тези рамки, само че има и пациенти, които са по-скъпи, с цел да може да отговорим на упованията на сътрудниците от болничната помощ. Именно по тази причина е решението да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет, а не да бъдат закрепени в бюджета ", посочи той. При предстоящ растеж до края на годината подобен вид средства плюс запаса ще бъдат ориентирани за увеличение на тази цена. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР