СподелиВълна от реакции в цял свят предизвика съобщението за смъртта

...
СподелиВълна от реакции в цял свят предизвика съобщението за смъртта
Коментари Харесай

Световни лидери обвиниха Кремъл за смъртта на Навални

Сподели
Вълна от реакции в целия свят провокира известието за гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални в пандиза. 47-годишният конкурент №1 на президента Владимир Путин излежаваше присъда за екстремизъм в колония със непоколебим режим в Арктика. Навални умря месец преди президентските избори в Русия, които се чака да обезпечат следващ мандат на Путин.

Европейските водачи упрекнаха Москва за гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални, който умря в затворническа килия в наказателна колония в Далечния север.
Алексей Навални се бореше за полезностите на свободата и демокрацията, написа в „ Екс “ ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел във връзка новината за кончината на съветския опозиционер.

„ За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За Европейски Съюз отговорността за неговата трагична гибел е напълно на съветския режим “, добавя Мишел.

Той показва съболезнования на фамилията на Навални и на тези, които се борят за народна власт по света в най-мрачните условия.

„ Европейски Съюз счита за само виновен съветския режим за тази трагична гибел. Поднасям най-дълбоките си съболезнования на фамилията му и на тези, които се борят за народна власт в целия свят при най-мрачните условия. Борците умират, само че борбата за независимост в никакъв случай не завършва “, написа още Мишел.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел написа за Навални, че е посветил живота си за спасяването на достойнството на Русия, като е дал вяра на демократите и гражданското общество.

„ Нека сме ясни – отговорността е единствено и само на Путин “, акцентира Борел.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен пък разяснява, че съветският президент не се бои от нищо повече, в сравнение с от дисидентите от личния си народ. „ Нека се обединим в битката си за опазване на свободата и сигурността на тези, които се осмеляват да се изправят против автокрациите “, написа фон дер Лайен.

„ Светът загуби герой, чиято храброст ще се помни за генерации напред “, написа на собствен ред ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.
„ Ужасена съм от гибелта на Алексей Навални, носителя на премията „ Сахаров “ на Екологичен потенциал за независимост на мисълта. Русия му взе свободата и живота, само че не съумя да му отнеме достолепието. Битката му за народна власт продължава “, прибавя Мецола.

„ Навални заплати с живота си за „ своята опозиция против потисническа система “, съобщи през днешния ден френският външен министър Стефан Сежурне, представен от Ройтерс.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън съобщи по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че в случай че опозиционният политик Алексей Навални в действителност е мъртъв, това единствено ще подчертае „ слабостта и загниването на Русия “.

Премиерът на Англия Риши Сунак дефинира новината като „ ужасна “. „ Като най-яростен бранител на съветската народна власт, Алексей Навални показва невероятна храброст през целия си живот. Мислите ми са със брачната половинка му и с народа на Русия, за който това е голяма покруса “, съобщи той.
Британският външен министър Дейвид Камерън съобщи, че съветският президент Владимир Путин би трябвало да понесе отговорност за гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални.

„ Навални се бори самоуверено против корупцията. Русия на Путин изфабрикува обвинявания против него, токсини го, изпрати го в арктическа наказателна колония и в този момент той трагично почина. Путин би трябвало да носи отговорност за случилото се – никой не би трябвало да се съмнява в ужасния темперамент на неговия режим “, написа Камерън в „ X “.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски означи, че е „ явно “, че Владимир Путин стои директно зад гибелта на Алексей Навални. Украинският държавен глава акцентира, че Путин не се интересува кой ще почине, „ стига позицията му отпред на страната да е сигурна “.
Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс написа, че съветският опозиционен водач Алексей Навални е бил „ брутално погубен от Кремъл “.

„ Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално погубен от Кремъл. Това е реалност и е нещо, което човек би трябвало да знае за същината на настоящия режим в Русия „, упорства Ринкевичс.

Руският опозиционен водач Алексей Навални беше воин, съобщи външният министър на Полша Радослав Шикорски пред държавната осведомителна организация PAP, добавяйки, че президентът Владимир Путин е виновен за това, че Навални е бил затворен в ужасни условия по подправени обвинявания.

„ Сърцето ми в този момент е със фамилията на Алексей Навални, който е воин и знак за всички съветски демократи. Той беше наказан в развой по подправени обвинения… Той беше подложен в пандиза, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е виновен за всичко това “, уточни Радослав Шикорски.

„ Научихме с смут, че Навални е мъртъв “, разяснява след новината немският канцлер Олаф Шолц. Той уточни, че е мощно тъжен от известието за гибелта на Навални, като сподели, че това е „ ужасяващ “ знак за това по какъв начин Русия се е трансформирала като страна през последните години.

„ Срещнах се с Навални в Берлин, когато се възстановяваше от покушението против него. Обсъдихме решението му да се върне в Русия и евентуално е платил за тази храброст с живота си. Сега знаем тъкмо какъв е този режим. Който показва рецензия в Русия и се застъпва за демокрацията, би трябвало да се опасява за сигурността и живота си “, уточни още Шолц.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок означи, че критикът на Кремъл Алексей Навални е умрял, тъй като е бил знак на свободна и демократична Русия, намеквайки, че той е бил съзнателно погубен, мнение, повторено и от немския министър на финансите.

„ Като никой различен, Алексей Навални беше знак на свободна и демократична Русия. Точно това е повода той да почине “, написа Бербок в обществената медийна платформа „ X “.

„ Алексей Навални се бори за демократична Русия. За това Путин го изтезава до гибел “, написа в същата медийна платформа финансовият министър Кристиан Линднер.

Италианският външен министър Антонио Таяни пък написа в „ Х “, че съветският опозиционен водач Алексей Навални е умрял след „ години на гонене и превозване в пандиза “.

„ Силно съм разтресен от гибелта на Алексей Навални след години на гонене и превозване в пандиза, ние сме покрай неговото семейство и съветския народ “, написа Таяни.

Смъртта на Навални е тъжна вест, която демонстрира за какво е значимо да ценим демокрацията. Това съобщи министър-председателят Николай Денков в обява на Facebook страницата на Министерския съвет.

„ От години Навални е знак на битката против диктатурата в Русия, на битката за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян поради друго мнение. Новината е тъжна и демонстрира за какво е значимо да ценим какво значи демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше към Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда.

Трябва да си представим, че има и различен свят и в този свят, в който никой не може да споделя свободно какво мисли, с изключение на оня, който е най-отгоре, могат да те изпратят в наказателна колония.

Не би трябвало да забравяме това, тъй като се е случвало и в нашата страна “, показва министър председателят Денков.

Днес Навални победи Путин. Той стана знак на свободата в Русия. Това написа във Facebook съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

По думите му Навални е станал знак, който не може да бъде затворен, прикрит или погубен.

Оттук-нататък Навални единствено ще стимулира милиони свободни хора в Русия да изискат смяна, добави Петков.

„ Мигновената реакция на страните от НАТО на гибелта на Алексей Навални е саморазобличителна, като те към този момент са подготвени с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи, съобщи в канала си в обществената мрежа „ Телеграм “ говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от организациите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР