СподелиВ парламента бяха внесени законови промени, които да улесня назначаването

...
СподелиВ парламента бяха внесени законови промени, които да улесня назначаването
Коментари Харесай

Парламентът обмисля как назначаването на служебен премиер да стане по-лесно

Сподели
В Народното събрание бяха импортирани законови промени, които да улесня назначението на длъжностен министър председател.

Текстовете предвиждат ръководствата на Българска народна банка, Сметната палата и омбудсмана да заемат служба като длъжностен министър председател.

Причината за текстовете са подбудените неясноти за това дали съответните постове са съвместими с политически пост, какъвто е министър-председателският.

Точка за изменение и допълнение на Закона за Българска народна банка бе импортирана в правна комисия от ГЕРБ и Движение за права и свободи – Йордан Цонев, Анна Александрова, Теменужка Петкова и Хамид Хамид.

Веднага по-късно влезе и в зала, където депутатите одобриха измененията на първо четене със 137 гласа „ за “, оповестява Българска национална телевизия.

Съгласно измененията шефът и подуправителите на Българска народна банка и Сметната палата могат да употребяват неплатен годишен отпуск, в случай че бъдат определени за длъжностен министър-председател. След освобождението си те ще могат да продължат мандата, за който са определени.

Извън възможните отговорности на длъжностен министър председател, ръководителите на банката няма да могат да правят друга платена активност, с изключение на преподавателска или да членуват в органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване.

Промените се постановат поради кашата с конституционните промени, при която се оказа, че специфичните закони за Българска народна банка, Сметната палата и омбудсмана не разрешават на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От „ Възраждане “ и „ ИТН “ дефинираха тези текстове като противоконституционни. Освен това считат за безусловно неприемливо влизането по този незабавен метод в зала, който нарушава правилника за работа на Народното събрание.

От ГЕРБ-СДС предложиха измененията в закона за Българска народна банка да се гласоподават незабавно и на второ четене.

Последва апел от опозицията към ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да откаже това предложение, в противоположен случай ще внесат конституционна тъжба.

Желязков изиска 15 минути отмора, след което ГЕРБ-СДС отдръпнаха предлагането си и желаеха 3 дни сред първо и второ четене.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР