СподелиРедица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния

...
СподелиРедица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния
Коментари Харесай

С редица събития ще бъде отбелязан Денят на Европа

Сподели
Редица начинания ще се състоят в страната във връзка днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва според Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година

На 9 май, от 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа. Преди церемонията президентът ще одобри почетния часовой на Националната гвардейска част, оповестиха от прессекретариата на президента.

От 9:00 часа, президентът и вицепрезидентът ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния боец в столицата във връзка отбелязването на 79 години от успеха над нацизма във Втората международна война.

Редица събития ще се състоят в София под егидата на представителството на Eвропейската комисия в България.

От 21:00 часа ще се състои триизмерно видео мапинг шоу „ Твоят глас “ върху фасадата на Национална изложба – Двореца, оповестяват от институцията. То е част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Организатор на спектакъла „ Твоят глас “ е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Историята ще води феновете на странствуване из комплицирания пейзаж на избора, където всеки прекрачен предел е стъпка в незнайното, само че и неповторима опция. Ще се редуват проекции на български и британски език, които ще продължат до среднощ, а достъпът е свободен.

А тези, които няма да могат да видят спектакъла онлайн, могат да проследят излъчването му от 21:30 ч. във Фейсбук страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България, оповестиха уредниците.

България ще означи 20-ата годишнина от разширението на Европейски Съюз през 2004 година с празничен концерт „ 20 години дружно “, проведен взаимно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения.

На 9 май в Градската градина в София от 16:30 ч. до 20:30 ч. всеки ще има опция да опита локални храни и питиета от страните – членки на Европейски Съюз, и да се наслаждения на музика и танци от разнообразни краища на Европа.

Концертът „ 20 години дружно “ ще стартира в 17:30 ч. Детският хор „ Пип-Пам “ ще извърши химна на България и химна на Европейския съюз, а измежду изпълнителите ще бъдат още: отбор „ Българе “, отбор „ Фалмис “ с осъществявания от Полша и Унгария, отбор „ Доправар “ с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия, реализатори от Академията по музика в Любляна, джаз групировка „ София “.
Брюксел с богата стратегия за Деня на Европа
Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена през днешния ден, дружно с други културни монументи в 27-те страни-членки, като част от деянията в града във връзка Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се организират в края на председателството на кралството, което завършва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни, напомня БНР.

Сутринта в парка „ Сенкантенер “, който се намира покрай европейските институции, ще бъде отдадена респект на някогашния френски министър на външните работи Робер Шуман, считан за татко на днешния Европейски Съюз. Прословутият „ Манекен пис “ пък ще бъде облечен в най-красивия си европейски костюм под звуците на фанфари. След това жителите ще могат да задават въпроси за Европа и изборите на екипите на непрекъснатото посланичество на Белгия в Еврокомисията, както и на бюрото за връзка с Европейския парламент. По обяд по едно и също време в няколко града на Белгия ще бъде изпълнен химнът на Европа, а следобяд на известния Гран плас ще има концерти и пиеси навън.

Вечерта ще приключи с концерт в зала „ Ансиен Белжик “ в наличието на министъра на външните работи Хаджа Лабиб, знамето на Европейски Съюз ще бъде издигнато над Кралския замък, Атомиума и арката над парка „ Сенкантенер “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР