Ако Израел има пръст в инцидента ще започне война в

...
Ако Израел има пръст в инцидента ще започне война в
Коментари Харесай

Страхил Ангелов: Светът загуби достоен лидер и мъж на честта - президентът на Иран

Ако Израел има пръст в случая ще стартира война в Близкия изток, безапелационен е политическият анализатор
" Загина президентът на Иран Ебраим Раиси! Съболезнования за иранския народ! Светът загуби един заслужен водач - мъж на достойнството, който в комплицирани времена и макар всичките провокации, на които Иран бе подложен, съумя да не допусне разпалването на огромен боен спор в района. Хеликоптерът, с който е летял иранския президент Ебраим Раиси се е разрушил в северен Иран. Няма оживели след злополуката съгласно командващия корпуса на стражите на иранската гражданска война Хюсеин Салми. За страдание нямам доверие това да е " инцидентен " случай и в случай че Израел се окаже причастен към убийството на Раиси, сигурно ще стартира огромна война в Близкия изток! Дано не е по този начин.... Предстои да научим първите версии за повода за трагичното поражение, което лиши живота на Раиси ". 

Това съобщи във връзка гибелта на Ебраим Раиси политическият анализатор Страхил Ангелов,.



" Иран скърби за трагичната загуба на президента Раеиси, външния министър Амирабдолахян и съпътстващата го делегация при злополука с хеликоптер в северозападен Иран. Нашите най-дълбоки съболезнования към иранската нация. Да упокои в мир душите им Всемогъщият Аллах ", обявиха на собствен ред от посолството на Иран в София. 

Ебраим Раиси е ултраконсервативен свещеник. Печели изборите през 2021 година с близо 62% от гласовете. Мандатът му щеше да изтече следващата година. Раиси дълги години е бил прокурор и твърди, че е най-подходящият човек за битката с корупцията. Той дълги години дава отговор за изтезанията на политически пандизчии през 80-те години. Раиси бе под американски наказания, а мандатът му щеше да изтече следващата година. Президентът на Иран е вторият в йерархията на властта. 

Още от встъпването си в служба 63-годишният Раиси подреди стягане на законите за морала, управлява кървавото потушаване на антиправителствените митинги и оказа мощен напън в нуклеарните договаряния със международните сили.

Междувременно Белият дом заяви, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е бил осведомен за злополуката.

Китай на собствен ред съобщи, че е надълбоко смутен от случая. Европейският съюз предложи технология за сателитно картографиране при незабавни случаи.



Катастрофата се случи в миг на възходящо противоречие в Иран по отношение на редица политически, обществени и стопански рецесии. Иранските духовни управници са изправени пред интернационален напън поради оспорваната нуклеарна стратегия на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна.

Откакто съдружникът на Иран " Хамас " атакува Израел на 7 октомври, провокирайки израелското нахлуване в Газа, в целия Близък изток избухнаха спорове, в които вземат участие групировки, свързани с Иран.

В двойната политическа система на Иран, разграничена сред духовенството и държавното управление, 85-годишният аятолах Али Хаменей, висш водач от 1989 година, е този, който има право да взема решения по всички значими политики.

От години мнозина считат Раиси за мощен кандидат за правоприемник на Хаменей, който утвърждава главните политики на Раиси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР