СподелиПротест под надслов Да опазим Альоша“ се проведе в Пловдив

...
СподелиПротест под надслов Да опазим Альоша“ се проведе в Пловдив
Коментари Харесай

Русия е бясна заради Альоша, а това само доказва, че паметникът е антибългарски

Сподели
Протест под надпис „ Да опазим „ Альоша “ се организира в Пловдив тази заран. Активисти на Българска социалистическа партия се събраха пред постройката на Общинския съвет, където стартира първата за тази година сесия на общинския съвет в града.

Духовете по тази тематика се разбуниха предходната седмица, когато в деловодството на пловдивския локален парламент беше импортирано искане от представители на групата ПП-ДБ паметникът да бъде отстранен от рид Бунаджика, сходно на неговия по-голям другар в София. Това предложение, дружно с още едно на Има Такъв Народ – за осъществяване на референдум по тематиката, са разисквани в комисиите, само че на днешната общинска сесия няма да бъдат обсъждани.

Това обаче не попречи на митинга. Недоволните обявиха, че ще създадат всичко допустимо да не се реалокира паметникът.

В отбраната му, посредством закани към България, се включи и ръководителят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, който на първото съвещание от новата сесия остро осъди самодейността за разглобяване на паметника в града под тепетата.

„ Нека този апел да бъде на масата на всеки народен парламент и на всеки общински народен представител в Пловдив. И в случай че те подхващат тази стъпка, би трябвало да осъзнаят следствията от нея. Ние в никакъв случай няма да им извиним това, тъй като не става въпрос за нас, които живеем през днешния ден, а за тези, които са починали и не могат да приказват за себе си, не могат да се защитят, само че с помощта на тях през днешния ден има България “, сподели Володин, представен от „ Марица “.

Той дефинира властниците у нас като „ новите фашисти, новите нацисти “.
Историята на противоречивия паметник
Альоша в Пловдив, построен върху висок рид (240 м), и съставлява гигантска фигура, висока 15 м. гранитен боец с автомат и надпис: „ Слава на Червената армия- освободителка! “ Интересно от кого, откакто до септември 1944 година Царство България беше свободна страна?! Около него от години се вихри полемика дали да бъде отстранен. Мненията са на двата полюса и през годините са се правели значително опити за отстраняването му.

Пловдивският общински съвет преди повече от 20 години гласоподава с огромно болшинство паметника да бъде отстранен, само че тогавашният кмет Спас Гърневски не откри сили да го направи. Не откриха сили да го създадат и наследниците му, макар, че „ Альоша “ стои на допустимо най-натрапчивото место в града и е едно от първите неща, които виждат както децата ни, по този начин и задграничните гости. Освен това, паметникът символизира разединението в Пловдив, който от епохи е мултиетнически град на толерантността.

Друга причина за недоволството на хората, е че паметникът на Альоша се намира над паметника на Апостола на свободата – Васил Левски, което е освен нелогично, само че и подлага под подозрение националното ни съзнание, а точно да избираме непознат знак пред несъмнено най-великият и уважаван българин. Не е задоволително в суверенна страна монумент на непозната войска да е ситуиран по-високо и на по-централно място от националните знаци.

Също като софийският му другар и „ Альоша “ е естрада за изложение на цивилен позиции. Наричани от някои „ вандалски прояви “, те са израз на публичното неодобрение към дейностите на Русия в предишното и през днешния ден или към управниците на Пловдив. Той е осъмвал с алено покривало и запушена уста, с транспарант „ Тотев вън! “ (визирайки някогашният кмет на града), и е заливан е с алена багра.
След премахването на МОЧА – идва ли ред и на „ Альоша “?
Общинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “ПП–ДБ “, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската войска “Альоша ” да бъде изместен до края на 2024 година.

В плана на решение се предлага той да бъде изместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към паметника. В доводите за решението се акцентира още, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност.

Ако предлагането бъде признато, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Но кметът е извънредно сбит по този въпрос. Според него, Пловдив имало по-важни за решение проблеми:

„ Нека да изградим първо нещо, да решим проблемите, които касаят хората, дано да създадем по този начин, че да имаме по-добър живот, и по-късно да мислим за политизацията на обособените проблеми “, сподели по тематиката кметът на Пловдив Костадин Димитров.
Проблемът с националното ни достолепие
Трудно е да разбираем на децата си, за какво в другите страни централните монументи са на техните най-важни царе и революционери, а у нас най-важните монументи са на една непозната войска, която безогледно окупира България, и принадлежат на една империя, която към този момент по този начин или другояче се разпадна – Съветския съюз.

Българското общество откри сили, въпреки и мъчно и с доста спънки, да отстрани Паметника на Съветската войска в София. Дано скоро да пристигна ред и на пловдивския му другар. Защото мястото и на двата монумента е в Музея на социалистическото изкуство. За задачата би трябвало да преодолеем постсъветската маса от зомбирани хора с ненадживян комунизъм в главите си, които по всевъзможен метод се пробват да защитят несъществуваща към този момент идеология.

А съветските политици, които го играят афектирани, и по остарял руски фасон се пробват да се месят в работите на локалната власт на непозната страна, единствено потвърждава, че който и да е монумент на руската войска в България не символизира нищо българско или значимо за страната ни, а популяризира непозната страна и непознати ползи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР