СподелиНа 1 януари 1999 г. в 11 от 15-те страни

...
СподелиНа 1 януари 1999 г. в 11 от 15-те страни
Коментари Харесай

Еврото навърши 25 години

Сподели
На 1 януари 1999 година в 11 от 15-те страни членки на Европейския съюз се вкарва единната европейска валута – евро. Австрия, Белгия, Германия, Италия, Ирландия, Испания, Люксембург, Португалия, Финландия, Франция и Нидерландия заменят националните си валути. Еврото става формалната валута на 291 милиона поданици на Европейския съюз.

Решението за това е взето на 2 май 1998 година от Европейския парламент с огромно болшинство от 467 против 65 гласа. Няколко дни по-късно, на 11 май 1998 година, в монетния двор в Песак край Бордо, Франция, е изсечена първата монета от 1 евро – единната европейска валута. Франция става първата страна, почнала производството на своите монети в евро.

В момента еврото е публична валута в 20 от 27-те страни членки в Европейския съюз. През годините до момента към еврозоната се причисляват Гърция (2001 г.), Словения (2007), Кипър и Малта (2008 г.), Словакия (2009 г.), Естония (2011 г.), Латвия (2014 г.), Литва (2015 г.) и Хърватия (2023 г.).
За въвеждане на единна европейска валута са били нужни няколко десетилетия подготовка
Началото може да се одобри подписването на Римския контракт през 1957 година, който основава Европейската икономическа общественост. Основите на стопански, валутен и политически съюз се слагат с подписването на Маастрихтския контракт през 1992 година, а дружно с това се основава и единната европейска валута. През 1995 година на Европейския съвет в Мадрид страните членки одобряват единомислещо названието „ евро “.

Последната фаза от плана за обща европейска валута стартира на 1 януари 1999 година, когато обменният курс на валутите на 11 страни от Европейския съюз се фиксира към еврото и те се трансформират в негови подразделения. След тази дата всички курсове се пресмятат въз основа на еврото и всички банкови интервенции се реализират в тази валута. По-късно през 2001 година Гърция се причислява към еврозоната и става дванадесетата страна, в която еврото е публична валута.

На 1 януари 2002 година първите евромонети и евробанкноти влизат в приложимост, с което се приключва изцяло съществуването на националните валути.

Еврото е е втората по значение аварийна валута, както и втората най-търгувана парична единица в света след щатския $.
България и еврото
България е член на Европейски Съюз, само че не и на еврозоната. Присъединяването ѝ към нея е наложително, само че не е обвързано със период. Точната дата зависи от присъединението към Европейския валутен механизъм (на британски: European Exchange Rate Mechanism, ERM II), така наречен чакалня на еврозоната. Очаква се до тогава България да резервира закрепения обменен курс на лв..[1] Целевата дата за приемане на еврото е 1 януари 2025г.

Изображението на евромонетите още не е направено. Но е решено на българските евромонети да бъдат употребявани същите претекстове, каквито са и на стотинките (Паисий Хилендарски, Св.Иван Рилски и Мадарският конник).

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР